Boliglån

Bekymret over boliglån-trend

Flere nye lån med pant i bolig tas opp av folk med høy samlet gjeld i forhold til brutto årsinntekt.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert

Finanstilsynet har i årets boliglånsundersøkelse gått gjennom nærmere 8000 nye lån og 4000 nye rammekreditter som er gitt til boligeiere etter 1. august.

Undersøkelsen viser at 45 prosent av innvilget lånebeløp ble tatt opp av låntakere med gjeldsgrad over 400 prosent, mens 27 prosent ble gitt til låntakere med gjeldsgrad over 450 prosent.

Forbrukslåntakere og førstegangskjøpere

Mange låntakere som tar opp nye lån med pant i bolig, har høy forbruksgjeld.

Flere førstegangskjøpere ligger også tett opp mot kravene til maksimal gjeldsgrad og/eller belåningsgrad, melder tilsynet.

Finanstilsynets boliglånsundersøkelse gjennomføres årlig og inkluderer et utvalg nye lån som er tatt opp med pant i bolig. 30 av de største bankene gir opplysninger i undersøkelsen.

Tror ikke innstramming er løsningen

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) deler Finanstilsynets bekymring for sårbarhet i husholdningssektoren og risiko for finansiell ustabilitet som følge av gjeldsoppbygging, men de vurderer risikoen som større dersom det strammes for hardt inn på utlånspraksis.

- Et velfungerende boligmarked er en svært viktig faktor i gjeninnhentingen av norsk økonomi. Vår erfaring er at innstramminger av betydning utløser reaksjoner som bringer boligmarkedet i ubalanse og skaper problemer i økonomien, sier administrerende direktør Carl Geving.

- Dagens boliglånsforskrift setter klare rammer for utlånspraksis. Bankenes kredittvurderinger etter forskriftskravene reduserer risikoen sterkt, og framtidig risiko må vurderes i lys av at det er lav sannsynlighet for høyere rentenivåer enn det husholdningene stresstestes mot, sier Geving videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer