Bekymret over norske husholdningers gjeldsnivå

Boliglånsgjelda fortsetter å vokse mer enn nordmenns inntekter.

HØY GJELD: Finanstilsynet mener høy boliglånsgjeld kan være et problem, både for landets økonomi og for den enkelte husholdning. Foto: SCANPIX
HØY GJELD: Finanstilsynet mener høy boliglånsgjeld kan være et problem, både for landets økonomi og for den enkelte husholdning. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Finanstilsynet la fram sin rapport Finansielt utsyn 2016 onsdag, pekte de nok en gang på at husholdningenes gjeldsbelastning er på historisk høye nivåer.

I en pressemelding understreker de at mange husholdninger har høy gjeld i forhold til inntekten og samtidig små finansielle buffere. Gjelden til husholdningene og boligprisene har fortsatt å vokse raskere enn inntektene.

LES OGSÅ: Slik sikrer du økonomien din ved høy gjeld

Problematisk høy gjeld

Den høye gjeldsbelastningen kan ifølge Finanstilsynet både være et problem for dem dette gjelder konkret, men også for landets økonomi.

«Husholdningenes tilpasning til dårligere tider utgjør en stor usikkerhetsfaktor i norsk økonomi. Husholdningene er allerede i en sårbar posisjon. Gjelden har økt mer enn inntektene i lang tid, og gjeldsbelastningn er historisk høy. Mange husholdninger har allerede gjeld som er tre til fem ganger inntekten, og de kan få problemer med å betjene gjelden dersom inntekten reduseres.» skriver Finanstilsynet i sin rapport.

De påpeker også at en slik utvikling øker risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag.

Grunn til bekymring?

Har du for høy gjeld med tanke på inntekten din? (Avsluttet)
Nei, det tror jeg ikke (65%) 2477
Ja, hvis jeg blir arbeidsledig, får jeg problemer(23%) 871
Kanskje, det er gjerne tomt på konto hver måned(12%) 460
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er ikke første gang Finanstilsynet advarer mot nettopp den høye gjendsgraden til norske husholdninger, slik Dinside har omtalt tidligere. Men er det grunn til bekymring, slik de mener?

Ja, tror sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1, som bekrefter at ferske tall viser at husholdningenes kredittvekst stiger mer enn inntektene.

Hun sier videre at både husholdninger, bedrifter og kommunene har mer gjeld, og dette er med på å skape stor sårbarhet for nasjonen

- Vi lever alle på forskudd, og er sårbare hvis noe skjer, sier Holvik til Dinside.

Eksempelvis vil det å miste jobben kunne gi konsekvenser, og jo høyere gjeld, jo mer sårbar er man, sier Holvik.

Også Ola Grytten ved Norges handelshøysole (NHH) deler denne bekymringen, og sier det er to årsaker til dette.

- Mange med høy boliggjeld fyrer opp under boligprisene, som er svært høye og stigende. En del av de med lån kan få problemer med å betjene lånet ved arbeidsledighet, sier Grytten til Dinside.

For de som allerede har boliglån, er rådet kjent: Spar opp en buffer, og betal gjerne ekstra avdrag på boliglånet.

- Da er det lettere å få avdragsfrihet i en økonomisk vanskelig situasjon, sier Holvik.

For de som skal ta opp lån, er rådet å tenke nøye over hvor mye man egentlig har råd til å låne, samtidig som man lager en plan for hvordan man også skal klare seg dersom det skulle bli dårligere tider.

Advarer mot forbrukslån

Selv om forbrukslån utgjør en liten del av husholdninges samlede gjeld, påpeker Finanstilsynet at denne gjelden vokser sterkt, og at markedet er preget av meget aktiv markedsføring fra banker og finansieringsforetak.

- Forbrukslån har høy rente, og manglende betjeningsevne kan påføre mange enkeltpersoner betydelige belastninger. Tapene på slike utlån kan øke betydelig. Bankenes omdømme kan også bli svekket. Bankene bør kjenne et særlig ansvar for å ivareta kundenes langsiktige interesser når de tilbyr slike lån, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Ola Grytten ved NHH tror også forbrukslån kan skape problemer for nordmenn.

- Mange nordmenn sliter allerede med forbrukslån, som nesten har fått vokse uforstyrret de sist årene. Her ligger det en betydelig tapsbombe om økonomien skulle gå på en smell og mange flere blir arbeidsledige, tror Grytten.

Vurderer du å ta opp lån? Tidligere i år ble det bestemt at du som lånekunde skal få bedre informasjon om vilkårene før du tar opp lån.

Finanstilsynet skriver i sin rapport at man ved en økning i arbeidsledigheten kan forvente en økning i mislighold og tap på forbrukslån.

Aldersgruppen som tar opp forbrukslån i størst grad er de mellom 40 og 49 år, mens mislighodet er størst blant de under 30 år.

LES OGSÅ:
Hvordan er det egnetlig å leve på lavbudsjett?
Det skal bli enklere å forstå kredittkortregningen
Slik klager du på regningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer