Bekymret over norske husholdningers gjeldsnivå

Boliglånsgjelda fortsetter å vokse mer enn nordmenns inntekter.

HØY GJELD: Finanstilsynet mener høy boliglånsgjeld kan være et problem, både for landets økonomi og for den enkelte husholdning. Foto: SCANPIX
HØY GJELD: Finanstilsynet mener høy boliglånsgjeld kan være et problem, både for landets økonomi og for den enkelte husholdning. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Finanstilsynet la fram sin rapport Finansielt utsyn 2016 onsdag, pekte de nok en gang på at husholdningenes gjeldsbelastning er på historisk høye nivåer.

I en pressemelding understreker de at mange husholdninger har høy gjeld i forhold til inntekten og samtidig små finansielle buffere. Gjelden til husholdningene og boligprisene har fortsatt å vokse raskere enn inntektene.

LES OGSÅ: Slik sikrer du økonomien din ved høy gjeld

Problematisk høy gjeld

Den høye gjeldsbelastningen kan ifølge Finanstilsynet både være et problem for dem dette gjelder konkret, men også for landets økonomi.

«Husholdningenes tilpasning til dårligere tider utgjør en stor usikkerhetsfaktor i norsk økonomi. Husholdningene er allerede i en sårbar posisjon. Gjelden har økt mer enn inntektene i lang tid, og gjeldsbelastningn er historisk høy. Mange husholdninger har allerede gjeld som er tre til fem ganger inntekten, og de kan få problemer med å betjene gjelden dersom inntekten reduseres.» skriver Finanstilsynet i sin rapport.

De påpeker også at en slik utvikling øker risikoen for senere brå og kraftig boligprisnedgang og økonomisk tilbakeslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer