Inkasso

- Bekymringsfull utvikling

Flere av oss sliter med å betale regelmessige utgifter, særlig de med lav lønn.

UFORUTSIGBARE UTGIFTER: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Den kan, for eksempel, brukes til å betale regelmessige regninger når inntekten din får seg en knekk. Vis mer
Publisert

For andre kvartal på rad steg antallet nordmenn som får inkassokrav knyttet til ubetalte regninger på varer, strøm og telekomtjenester - altså regninger som i stor grad er regelmessige.

Dette viser ferske tall fra inkassoselskapet Lindorff for de tre første månedene av 2021.

Størrelsen på inkassokrav målt i kroner falt 30 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode året før, mens antallet inkassosaker gikk ned med ti prosent. Det viser at flere mindre regninger gikk til inkasso i denne perioden.

– Vi ser også at gjennomsnittbeløpene på kredittkortregninger som går til inkasso har økt med 15 prosent. Dette skjer i en periode hvor typiske kredittkortutgifter som betaling av reiser er svært lav. Det kan tyde på at flere personer i økende grad bruker kredittkortet til å få endene til å møtes i hverdagen, sier gjeldsøkonom Morten Trasti i Lindorff.

- Bekrymringsfull utvikling

Og, det er, dessverre, de med lav lønn som har betalingsvansker.

- Til tross for kompensasjon for lavtlønnede og forlengede permitteringsordninger, ser vi at flere har fått vesentlig dårligere råd under pandemien, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer