Bensin-stasjonen gir kreft

Bensin kan være livsfarlig. Barn som lever nær en bensinstasjon har langt høyere risiko for å utvikle leukemi.

Publisert
Sist oppdatert

Leukemi er heldigvis en sjelden sykdom i Norge. Men diagnosen er svært alvorlig og vil i mange tilfelle ha dødelig utgang.

Noen titalls barn får hvert år diagnosen leukemi i Norge. På grunn av bedre behandling og intensiv innsats kan tre av fire barn med sykdommen overleve. Men akkurat hva som forårsaker den dødelige sykdommen er et omdiskutert tema.

Farlig benzenEn gruppe franske forskere har nå avdekket en klar sammenheng mellom leukemi og avstand til bensinstasjoner. Barn som levernær en bensinstasjon eller et verksted har firedobbelt risiko for å utvikle akutt leukemi i barneårene.

Sterkest var sammenhengen med såkalt "akutt non-lymphoblastic" leukemi hvor risikoen steg til det syvdobbelte for barn som bodde nær en bensinstasjon.

De franske forskerne antar den økte risikoen skyldes utslipp av den kreftfremkallende gassen benzen som finnes i petroleumsprodukter. Tidligere forskning har påvist en liknende sammenheng mellom eksponering for benzen og leukemi for voksne som arbeider med olje og bensin.

Eneste forklaringForskerne arbeider ved det franske nasjonale instituttet for helseforskning. De undersøkte 280 barn med leukemi som ble sammenliknet med 285 friske barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer