- Bensinprisen holder seg høy

Dette mener ekspertene, til tross for at oljeprisen har sunket med en pen slump den siste måneden.

Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 3. juli spådde avisene at oljen hadde nådd sin rekordhøyde, på hele 146,69 dollar per fat.

Bare én måned og én uke etter, ligger oljeprisen over 32 dollar lavere. I skrivende stund vakler nemlig oljen rundt 114 dollar per fat. Ved slutten av forrige uke så det enda lysere ut da prisen lå på under 113 dollar.

Dette lover kanskje om bedre tider, både for transportindustrien og for bilkjørere flest. Men ekspertene slår sprekker i forhåpningene om billigere bensinpriser.

Har ikke nådd høyeste pris

- Så lenge oljeprisen ligger over 60 dollar per fat, er den høy, sier Rögnvaldur Hannesson, professor på Norges Handelshøgskole.

Mange av Opec-landene er i kraftig utvikling, og så lenge ikke denne utviklingen stopper opp vil oljeprisen være høy, mener Hannesson. Foto: Colourbox
Mange av Opec-landene er i kraftig utvikling, og så lenge ikke denne utviklingen stopper opp vil oljeprisen være høy, mener Hannesson. Foto: Colourbox Vis mer


Han tror at oljeprisen vil holde seg høy fremover, og at vi nok ikke har sett taket på oljeprisene, til tross for at oljeprisen har sunket de siste ukene.

- At oljeprisen har steget, har jo også en sammenheng med at dollaren har vært svak. I det siste har dollaren begynt å styrke seg, og da ser vi jo at prisene synker, sier han.

Krig i Georgia har liten betydning

Etter en helg med synkende oljepris, og OL-åpning forstyrret av uroligheter i Georgia, ser vi i dag at oljeprisen har steget et hakk.

E24.no melder at stigningen skyldes krigen i Georgia, ettersom landet er gjenstand for oljetransport. Hannesson mener derimot ikke at en krig i Georgia vil ha særlig langsiktig betydning på oljeprisen.

- Det har minimal betydning, sier han.

Slik kan prisen synke

For at oljeprisen skal synke til et mer behagelig nivå, spår Hannesson at det må store forandringer i verdensutviklingen til.

- Dersom det blir en økonomisk stagnasjon i de rike landene og kraftig redusert vekst i Kina og India, kan oljeprisen synke. Ellers vil oljeprisen holde seg høy, sier han.

Hannesson påpeker også at den høye oljeprisen har sammenheng med at dollaren har vært svak.

- Nå som dollaren har begynt å styrke seg, så ser vi at prisene har sunket, sier Hannesson.

Allikevel sier som nevnt ekspertene at det er lite sannsynlig at oljeprisen kommer til å være noe annet enn høy i tiden fremover.

Ikke spekulasjon

I motsetning til andre analytikere og eksperter, tror ikke Hannesson at den høye oljeprisen er en resultat av spekulasjon.

I en kommentar på E24.no sier professoren at han baserer denne teorien på det lave oljelageret og den store etterspørselen. Han mener den økte oljeprisen er et uttykk for at produksjonen ikke holder tritt med etterspørselen, og at de høye prisene er medisinen som må til for å balansere markedet igjen.

Når OPEC-landene, som eier tre fjerdedeler av verdens oljereserver, verken vil eller har kapasitet til å utvinne mer olje, synker tilbudet, og prisene øker. Disse landene har også kraftig økonomisk vekst, i følge Hannesson, og trenger i større og større grad oljen for eget bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer