Bensinprisene mot nye høyder

Bensinprisene er rekordhøye for tiden. Men det er dermed ikke sagt at de ikke kan bli enda høyere.

Publisert
Sist oppdatert

For tiden koster det flesk å mate bilen. Opp mot 11 kroner må du gi for en liter bensin. Handler du der det er billigst, kan du ha flaks og finne literpriser på rundt 9,50 kroner.

Amerikanernes feil

Grunnen til den høye bensinprisen skyldes i hovedsak en stramhet i markedet. - Amerikanerne kjøper så mye bensin for tiden, at det påvirker prisene. Råvareprisen har altså steget, og det er derfor naturlig at også prisen til sluttbrukene har gått opp. Prisene har gått opp om lag 15 prosent i forhold til i fjor, sier oljeanalytiker i Norwegian Oil Trading, Øyvind Munthe-Kaas.

Sensommerpris

Ifølge Munthe-Kaas er det likevel ikke sikkert at prisene har nådd toppen ennå.

- Produksjonen fungerer nå med 100 prosents kapasitetsutnyttelse, hvilket betyr at det ikke er rom for høyere produksjon. Skulle det skje noe, slik at man ikke klarer å holde kapasiteten like høy, er det sannsynlig at prisen kan gå enda mer opp, sier Munthe-Kaas.

Det skal med andre ord lite til for at prisene kan stige ytterligere. For eksempel at et oljeraffineri ikke klarer å levere den nåværende produksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer