Ber bankene dekke tapet

Finansminister Kristin Halvorsen ber Sparebankgruppene være med å dekke kommunenes tap etter Terra Securities' konkurs. Er kundenes penger trygge?

Publisert
Sist oppdatert
Her er det klare spilleregler som nå må brukes.Arne Skauge, FNH
Finansminister Kristin Halvorsen retter nå en svært sterk oppfordring til de 78 sparebankene som eier Terra-Gruppen om å hjelpe kommunene ut av det økonomiske uføret, melder NTB.

Les også: Terra Securities slått konkurs

Hun mener rådmenn, ordførere og kommunestyre-representanter har hatt stor tillit til rådene fra Terra Securities fordi de har hatt et godt forhold til sin lokale sparebank over mange år.

- Derfor vil jeg intenst oppfordre Terra-Gruppen til nå å bry seg om sine gode kunder, selv om de ikke er juridisk forpliktet til det, sier Halvorsen.

Terra-Gruppen er ikke enig. Les mer: Bankene vil ikke betale

Hun mener det er tilliten til Terra som står på spill.

- Terra-Gruppen har mange flere kunder i kommunesektoren, og tilliten til Terra-Gruppen i kommunesektoren framover vil være avhengig av at de nå påtar seg en del av ansvaret for den økonomiske situasjonen som disse kommunene har havnet i, sier Halvorsen.

Ifølge NTB har imidlertid styreformann Gabriel Block Watne i Terra-Gruppen varslet at de ikke vil bidra med penger etter at Terra Securities ble lagt ned onsdag. Terra-Gruppens advokat, Knut Bergo, sier at Citibank trolig kommer til å tvangsselge de fire kommunenes posisjoner i det amerikanske verdipapirmarkedet dersom de ikke greier å legge 150-160 millioner kroner på bordet i løpet av onsdagen. Det betyr i så fall at de vil tape minst 350 millioner kroner, basert på dagens verdi.

Men dersom sparebankene retter seg etter Halvorsen likevel, hva vil skje med Sparebankenes kunder?

Arne Skauge, administrerende direktør, FNH.
Arne Skauge, administrerende direktør, FNH. Vis mer


- For det første, vanlige kunder som har sparekonto, de har dekning for inntil 2 millioner kroner i hver bank, sier Arne Skauge, administrerende direktør i FNH til DinSide.

Les hvorfor: Pengene dine er sikre i banken

Han tror ikke at den problemstillingen man står oppe i nå, vil aktualisere nettopp dette problemet.

- Det er ingen grunn til at sparebankene skal ta på seg noe som helst ansvar i forhold til kommunenes spekulasjon som rokker ved de kravene til soliditet som norske myndigheter har satt til disse sparebankene, sier Skauge.

Ifølge Skauge kan ikke Halvorsen pålegge bankene å dekke noe som helst. - Det er Terra Securities som i første omgang må gå igjennom sine eiendeler og sine forpliktelser, og se hvordan de måtte komme ut av det i forhold til dem som måtte ha krav til dette selskapet.

- Det er veldig vanskelig å tenke seg at norske myndigheter kan pålegge noen å dekke krav fra noen av kreditorene. Her er det klare spilleregler som nå må brukes.

Gitt scenariet at Sparebankene bestemmer seg for å være med på å dekke tapet til Terra Securities. Erfaring viser at når finansinstitusjoner taper penger, tar kundene regningen, gjennom høyere gebyr, og større rentemarginer. Kan dette skje her?

- Slår det utover bankenes konkurranseevne, står kunder fritt til å bytte, sier Skauge, og maner til forsiktighet: - Vi må være veldig varsomme med å pålegge bankene forpliktelser overfor kommunene, særlig fordi det er organisert i et aksjeselskap.

Sparebankens kunder har altså ingenting å frykte?
- Her vil Sparebankens styre bestemme hva som skjer - og de vil selvfølgelig ta vare på Sparebankenes soliditet, forsikrer Skauge.

Sparebankene: Vi er sikre

På sparebankenes nettsider kan vi lese følgende melding: "Sparebankene er sikre - kundene kan føle trygghet for sparepengene. Terra Securities har i dag begjært seg konkurs. Dette er et meglerselskap deleid av 78 sparebanker gjennom Terra-Gruppen AS. Bankene bak meglerselskapet er ikke i fare, og de vil fortsette sin ordinære drift. Deres kunder bør derfor ha full tillit til sin bank"

Denne meldingen er også lagt ut på Finansnæringens Hovedorganisasjons nettsider.

Ingen fare for Northern Rock-scenario

Videre skriver Sparebankforeningen at alle dens kunder er under enhver omstendighet sikret gjennom Bankenes sikringsfond som garanterer for innskudd inntil kr. 2 millioner kroner per kunde per bank.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Ønsker tydeligere regelverk

Finansministeren ser alvorlig på Terra-skandalen. Hun tar til etterretning at Terra Securities har valgt å slå seg konkurs, etter at Kredittilsynet trakk tilbake konsesjonen.

- Det vi bør fokusere på nå, er å sørge for at avviklingen av Terra skjer på en ryddig og ordentlig måte. Denne saken illustrerer hvor viktig det er med god og uavhengig finansiell rådgivning, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Den 1. november i år trådte den nye verdipapirhandelloven i kraft. Denne tydeliggjør inversteringsrådgiverens forpliktelser overfor investorer, blant annet krav om å gi "egnete" råd, rådgivers uavhengighet - og klare begrensninger til hvem som kan gi rådgivere provisjon.

- I tillegg til de nye reglene i verdipapirhandelloven, har Finansdepartementet tatt initiativ til at det innføres en særlig dokumentasjonsplikt for hvilken rådgivning som er gitt til kunden og et forbud mot pågående markedsføring av særlig kompliserte finansielle instrumenter, sier finansministeren.

Enda tydeligere regler skal komme fra Kredittilsynet innen kort tid.

Det har ikke lyktes DinSide å få en kommentar fra Sparebankforeningen ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer