Beregner overgangsalderen

Kan du fortsatt bli gravid? Nå har forskere utviklet en metode for å fastslå akkurat når overgangsalderen starter.

Publisert
Sist oppdatert

Før eller siden kommer den tiden i en kvinnes liv hvor hun ikke lenger er i stand til å bli gravid. Overgangsalderen starter som regel rundt 50 års alder men kan komme så tidlig som 42 år eller først etter 58 år.

Den store forskjellen i alder for overgangsalderen gjør det vanskelig for både kvinner og leger å avgjøre om det fortsatt er mulig for kvinner å bli gravide når de kommer litt opp i årene.

Måler egglederneAntallet eggceller er på sitt aller høyeste allerede fire måneder ut i svangerskapet. Allerede ved fødselen er antallet sterkt redusert, og etter 37 år har de fleste kvinner omtrent 25.000 eggceller igjen. Når antallet er redusert til omtrent 1.000 eggceller regnes ikke kvinnen lenger som fruktbar og overgangsalderen er like om hjørnet.

Den nye metoden som er utviklet av skotske forskere bygger på kunnskap om hvordan antall eggceller reduseres dramatisk før overgangsalderen. Ved å måle størrelsen på egglederne vil det være mulig å fastslå hvor mye tid som gjenstår før overgangsalderen setter inn.

Forskerne legger vekt på at det fortsatt trengs flere undersøkelser og utvikling av modellen før du kan gå til en vanlig lege og få datoen for din overgangsalder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer