Beriket mat = ikke bare bra

Det er blitt mer vanlig å tilsette ingredienser i matvarer. Det bekymrer ekspertene.

Mattilsynet har mottatt noen henvendelser fra produsenter som ønsker å ha folsyre i sine varer. Foto: (Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo Library)
Mattilsynet har mottatt noen henvendelser fra produsenter som ønsker å ha folsyre i sine varer. Foto: (Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo Library) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når en seigmann inneholder mer C-vitamin enn en appelsin, kan det føre til at folk velger seigmannen selv om de antakelig vet at den er usunn.

Det kommer fram i en rapport Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har offentliggjort denne uken. Jobben deres er å gjøre risikovurderinger av alt som har betydning for helsemessig trygg mat, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk. Nå forteller VKM om hvordan ladet ligger, etter de første fem årene med risikovurderinger.

Les mer om rapporten her: Hvor farlig er maten du spiser?
Snart kommer helse-potetgullet

I Norge er vi forpliktet til å følge EUs regelverk for beriking av mat. Det betyr at det må tillates å tilsette mat med nye ingredienser som vitaminer, mineraler og biokative komponenter, så lenge man kan dokumentere at det er ikke skadelig for helsa.

En av faggruppene i VKM er imidlertid redd for at dette vil dreie matvarekonsumet mot et mer usunt kosthold, ifølge rapporten.

Her er juksematen

Beriket mat

Synes du det er bra med beriket mat? (Avsluttet)
Kanskje. Det er sikkert lurt i noen tilfeller, som i melk og smør, men ikke i det som er definert som usunn mat.(47%) 136
Nei, dette er noe tull! Jeg håper det blir forbudt!(38%) 112
Ja, kjempe bra! Hvordan skulle jeg ellers ha fått i meg viktige vitaminer og mineraler?(15%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En balansekunst

Kyllingpostei med vitamin D, pølse tilsatt proteiner og pastiller beriket med C-vitamin. Ved å tilsette vitaminer i mat, og særlig usunn mat, fremstår den ofte som sunnere, og forbrukerne blir villedet til et mer usunt kosthold.

Og mens man før i tiden var redd for at folk ikke fikk i seg nok vitaminer og mineraler, og det ble lov, under strengt regelverk, å tilsette vitamin D i smør og melk, har det nå tatt av.

Andelen berikede produkter på markedet er økende, både i kategorien junk food og matvarer som har en sunnere profil. Før var det lov å tilsette stoffer når det var dokumentert behov for det. I dag godkjennes beriking av mat så lenge man ikke kan dokumentere helseskade. Det er Mattilsynet som bestemmer hvilke produsenter som får tillatelse til å berike matvarer.

Nå kan man risikere at noen får i seg for mye av enkelte næringsstoffer.

Ut mot ”sunne” matvarer. Vitaminer alene gjør ikke maten sunnere…

Etablerte øvre grenser

For de fleste næringsstoffer er det etablert øvre grenseverdier for hvor mye som kan tilsettes i mat. På den måten unngår man negative helseeffekter så lenge man spiser sunt og variert.

Men ifølge rapporten er det vanskelig å holde oversikten, og viser til USA. Her har man i noen produkter tilsatt så mye næringsstoffer at man kan overskride grenseverdien i løpet av bare ett måltid.

- Slik ønsker vi ikke å ha det. Man kan få helseproblemer både av for lite og for mye. Det er en balansekunst å finne den gylne middelvei på dette området. Det sier Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet, som også sitter i VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi.

Brus med vitaminer

Hun mener det er blitt et problem at mat berikes.

- Det brukes til å gi usunn mat et skinn av sunnhet. Vi blir bekymret fordi dette kan skyve forbruket mot mer usunn mat, sier hun, og presiserer mat som er tilsatt vitaminer og mineraler i seg selv ikke er utrygge, men at det gjerne er den usunne maten som blir beriket.

Ønsker forbud

Hvordan skal man så løse problemet?

Meltzer håper EU vil utarbeide en overordnet ernæringspolitikk, og jobber nå for at Norge bidrar til å legge dette fram for EU.

- Ønskesituasjonen er at det skal bli forbud mot å tilsette vitaminer og mineraler i usunn mat. Når vårt forslag sendes til EU, er vi i gang. Det er i hvert fall en begynnelse, sier hun i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer