Beriket mat = ikke bare bra

Det er blitt mer vanlig å tilsette ingredienser i matvarer. Det bekymrer ekspertene.

Mattilsynet har mottatt noen henvendelser fra produsenter som ønsker å ha folsyre i sine varer. Foto: (Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo Library)
Mattilsynet har mottatt noen henvendelser fra produsenter som ønsker å ha folsyre i sine varer. Foto: (Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo Library) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når en seigmann inneholder mer C-vitamin enn en appelsin, kan det føre til at folk velger seigmannen selv om de antakelig vet at den er usunn.

Det kommer fram i en rapport Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har offentliggjort denne uken. Jobben deres er å gjøre risikovurderinger av alt som har betydning for helsemessig trygg mat, dyrehelse, dyrevelferd, plantehelse og kosmetikk. Nå forteller VKM om hvordan ladet ligger, etter de første fem årene med risikovurderinger.

Les mer om rapporten her: Hvor farlig er maten du spiser?Snart kommer helse-potetgullet

I Norge er vi forpliktet til å følge EUs regelverk for beriking av mat. Det betyr at det må tillates å tilsette mat med nye ingredienser som vitaminer, mineraler og biokative komponenter, så lenge man kan dokumentere at det er ikke skadelig for helsa.

En av faggruppene i VKM er imidlertid redd for at dette vil dreie matvarekonsumet mot et mer usunt kosthold, ifølge rapporten.

Her er juksematen

En balansekunst

Kyllingpostei med vitamin D, pølse tilsatt proteiner og pastiller beriket med C-vitamin. Ved å tilsette vitaminer i mat, og særlig usunn mat, fremstår den ofte som sunnere, og forbrukerne blir villedet til et mer usunt kosthold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.