Beskyldt for å skjule risiko for selvmord

15 år gamle dokumenter som forsvant under en drapssak viser at Prozac øker selvmordsrisikoen og aggresiviteten mye mer enn andre lykkepiller.

Publisert
Sist oppdatert

Dokumentene, som CNN og tidsskriftet British Medical Journal har fått tak i, viser at legemiddelprodusenten Eli Lilly var klar over at Prozac øker selvmordsrisikoen og fører til mer aggressiv oppførsel enn andre lykkepiller.

I dokumentet fra 1988 kommer det frem at 3,7 prosent av alle pasientene forsøkte selvmord mens de gikk på medisinen, en andel som er mer enn 12 ganger høyere enn risikoen blant brukere av fire andre vanlige lykkepiller.

Studier av 14,198 pasienter bli omtalt i dokumentet, som i tillegg viser at 2,3 prosent av pasientene fikk psykotiske depresjoner. Det er mer enn dobbelt så mange som andelen av pasienter som brukte andre medisiner. 1,6 prosent av pasientene rapporterte også tilfeller av “fiendtlighet”.

Dokumentene ble først omtalt av tidsskriftet British Medical Journal. I forrige uke rapporterte redaktørene at dokumentene hadde forsvunnet i forbindelse med en 10 år gammel drapssak, og at de hadde fått tak i dem og sendt dem til det amerikanske legemiddelverket (FDA) for gjennomgang.

En talsmann for Eli Lilly sier til CNN at han regner med at dokumentene vil bli ofentliggjort, men han vil ikke kommentere saken før han har sett dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer