Beskytt deg mot påskesola

Blir det strålende solskinn i påsken, kan du bli solbrent etter bare en halv time i sola. Her forklarer hudlege Ole Fyrand hvordan du får solbrun hud uten risiko.

Publisert
Sist oppdatert

Solen har alltid vært et symbol på liv, som grunnlag for alt levende på jorda. I den vestlige verden er idealbildet av huden en ung frisk solbrun hud. Dette bildet opprettholdes av sterke kommersielle interesser. Vi kjenner de mange positive effekter av solen - men vi vet også at solens ultrafiolette (UV) lys kan gi skader, for eksempel økt forekomst av hudkreft.

Den mest alvorlige formen for hudkreft er føflekk-kreften (malignt melanom). I 1935 var livstidsrisikoen til et menneske for å få malignt melanom i USA 1:1500 - dette har nå økt til 1:71 i 2001. Den samme meget alvorlige utvikling er observert i mesteparten av verden.

Det har i de senere årene derfor vært et hovedpoeng å beskytte seg mot de skadelige virkninger av UV lys. Anbefalingene for dette er følgende:

  • Bruk beskyttende klær
  • Bruk hodeplagg
  • Unngå solen i tiden kl. 10-14
  • Bruk et solbeskyttende middel på huden med en ”sun protective factor” (SPF ) 15.
  • Vær i bevegelse når du er i sola
  • Søk skygge midt på dagen
 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer