Beskytt deg mot påskesola

Hudlege Ole Fyrand forteller deg hvordan du får solbrun hud uten risiko.

Publisert
Sist oppdatert

Solen har alltid vært et symbol på liv, som grunnlag for alt levende på jorden. I den vestlige verden er idealbildet av huden en ung frisk solbrun hud. Dette bildet opprettholdes av sterke kommersielle interesser. Vi kjenner de mange positive effekter av solen - men vi vet også at solens ultrafiolette (UV) lys kan gi skader, for eksempel økt forekomst av hudkreft.

Den mest alvorlige formen for hudkreft er føflekk-kreften (malignt melanom). I 1935 var livstidsrisikoen til et menneske for å få malignt melanom i USA 1:1500 - dette har nå økt til 1:71 i 2001. Den samme meget alvorlige utvikling er observert i mesteparten av verden.

Det har i de senere årene derfor vært et hovedpoeng å beskytte seg mot de skadelige virkninger av UV lys. Anbefalingene for dette er følgende:

• Bruk beskyttende klær

• Bruk hodeplagg

• Unngå solen i tiden kl. 10-14

• Bruk et solbeskyttende middel på huden med en ”sun protective factor” (SPF ) 15.

• Vær i bevegelse når du er i sola

• Søk skygge midt på dagen

Store undersøkelser fastslår at solbeskyttende midler reduserer forekomsten av solskader og visse typer av hudkreft. Effekten på pigmentcelle-kreften (malignt melanom) er usikker, mens forholdet til annen form for hudkreft er klar - der er det en sammenheng mellom hudtype og strålepåvirkning. Men det er pigmentcellekreften som er den farligste - fordi den oftest er dødelig. Utviklingen i det solbestrålte Australia gir kanskje det beste svar på spørsmålet. Forekomsten av pigmentcellekreft og dødlighet er nå iferd med å minske - sannsynligvis fordi menneskene der er mer forsiktige og bruker mer solbeskyttende midler.

Men det er ikke bare et spørsmål om bruk av solkrem - det er også viktig at den brukes riktig. Blir den liggende på frokostbordet gjør den ingen nytte. Vi vet at følgende skjer:

• Solbeskyttende midler brukes feil med hensyn til påsmøring, tidspunkt for bruk, manglende gjentagelse av påsmøringen.

• Solbeskyttende midler brukes i utgangspunktet for å unngå den akutte forbrenning.

• Opphold i sola har en tendens til å bli forlenget - fordi ’Jeg har jo beskyttelseskrem’, og blir jo ikke solbrent.

• Solbeskyttende midler har tidligere kun beskyttet mot de kortbølgede UV-strålene (UVB), med det resultat at mengden av de de mer langbølgede UVA-strålene og deres virkning på huden øker - her kommer økt hudaldring med pigmentflekker og løs rynkete hud inn.

• Både UVA og UVB - kan muligens framfalle ondartet føflekk-kreft. Dette vet vi ennå ikke nok om.

• Hvis det er en brun hud vi ønsker - så kan jo det oppnås ved bruk av selvbruningskremer. Denne brunfargen beskytter selvsagt ikke mot solskader.

• En sikker bruk av UV lys uten risiko for hudkreft foreligger ikke i dag. Den økende forekomst av føflekk-kreft gjør det nødvendig å anbefale å beskytte seg mot sola -ved å være kortere tid i sola, ta en siesta midt på dagen fra 1000 - 1400, bruke beskyttende klær, være i bevegelse, sitte i skyggen under det gamle epletreet - og bruke solbeskyttende kremer. MEN - Ikke vær lenger i sola MED KREM, enn du eller ville VÆRT UTEN.

• Husk at et skylag som skjuler for sola - slipper gjennom de fleste UV-stråler.

Råd for den kommende påsken
Ta med deg tre typer av kremer for huden på fjellet: En god solfaktorkrem, en god fuktighetskrem og en tube med hydrokortisonkrem. Disse kan brukes på følgende måte:

• Hydrokortisonkrem (20 gram fås på apotek uten resept) brukes 2-3x daglig mot eventuell solforbrenning.

• Smør deg inn med en vannfast solfilterkrem på SPF 15 eller 20. Vil du være HELT TRYGG - har du kjøpt en tube sinkpasta - den stopper alle stråler. Smør deg inn som det ’bleikeansiktet’ du egentlig er - og fjern denne kremen med en fuktighetskrem når du kommer til hytta etter turen. Hvis du vil ha litt farge på den - så be apoteket gjøre det for deg. De tilsetter litt brunfarge (jernoksyd). Dersom det finnes apotek som gjør noe selv lengre….

• Rengjør ansiktet på følgende måte: Masser inn huden med fuktighetskremen, tørk av med en fuktig klut - og avslutt med et tynt lag av den samme fuktighetskremen. Fjern solfilterkremen på samme måte når du kommer inn etter å ha vært i sola.

Påsken er spesielt ille for huden. Vi kommer bleike opp fra de dypa dalene og byene - høyt opp på høyfjellet - mye nærmere den glødende sola. Derfor er strålene fra sola mye sterkere der - samtidig som disse strålene reflekteres tilbake fra den hvite snøen. Sett deg derfor med ryggen til sola i matpausen - og trekk anorakk-hetta framover.

Og - en siste opplysning: Den brunfargen du får etter å ha vært i et solarium før påsken - den beskytter ikke i det hele tatt mot de brennende UVB-strålene.

Men mest av alt - ha en fin påske og en god sommer… det har du sikkert fortjent. Derfor er det fint å kunne være i fjellsola - med god samvittighet.

[Debatt: Hud og hår]

Mozon.no, 01.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer