Beskytt deg mot timeshare-haiene

Slik er du sikker på å få det du har rett på.

FARLIG: Treffer du en hyggelig selger på ferie, må du være forbredt på å få et tilbud mange sliter med å si nei til.  Foto: Arkiv
FARLIG: Treffer du en hyggelig selger på ferie, må du være forbredt på å få et tilbud mange sliter med å si nei til. Foto: Arkiv Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Forbrukerrådet får litt under hundre henvendelser hvert år fra folk som vil ut av timshare-avtaler eller ferieklubben, forteller fungerende leder ved Forbruker Europa, Mathieu Veulemans, i en pressemelding.

På vegne av Forbrukerrådet går han derfor ut og advarer nordmenn mot å la seg lure.

Pågående selgere

Det klassiske scenarioet er å bli stanset av en hyggelig person mens du nyter ferien et sted i Syden.

Les også: Tommelfingerregler som reduserer risikoen for å bli lurt på ferie

Han eller hun spør deg kanskje om å delta i en markedsundersøkelse, med løfter om premier. Du vinner gjerne en middag med transport, blir med og befinner deg plutselig på en avsideliggende eiendom. Der finner du deg selv presset opp i et hjørne, med en timeshare-avtale foran nesen. Noen ganger har de allerede sikret seg et pent depositum fra deg.

En timeshare-leilighet er et feriested du kan bruke en bestemt periode i løpet av året, som du eier sammen med andre. Det ligger i navnet: Delt tid.

Samme fremgangsmåte brukes av de som selger medlemskap i ferieklubber. Her blir du lovet gode tilbud på reiser og opphold.

Måten disse selges på gjør at mange angrer seg i ettertid, og mange føler seg rett og slett lurt.

HAR RÅD: Mathieu Veulemans i Forbruker Europa.  Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no/Forbruker Europa
HAR RÅD: Mathieu Veulemans i Forbruker Europa. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no/Forbruker Europa Vis mer


Du har angrerett

Det første som kan være fint å vite er at du har ti dagers angrerett. Får du ikke vite om denne retten, blir perioden utvidet til tre måneder. Ferieklubber har ingen lovfestet angrerett, men seriøse aktører skal uansett tilby dette. Vil du angre, gjør det skriftlig og på en måte som kan dokumenteres, ved rekomandert brev, faks eller epost.

Hvor treffer du dem? Her er timeshare-selgerne mest aktive

Føler du deg regelrett lurt, har Forbrukerrådet laget et standard klagebrev du kan bruke for å annulere avtalen.

Her er rådets øvrige råd:

  • Betal aldri noe på forskudd
  • Ikke gi selger fullmakt til å belaste bankkonto, kredittkort eller debetkort
  • Send alltid melding om du vil benytte angreretten skriftlig, og på en måte som kan dokumenteres (rekomandert sending, faks eller e-post)
  • Dersom avtalen er inngått på feil grunnlag og/eller med urimelige avtalevilkår, må det klages på forholdet. Krev at avtalen settes til side som ugyldig. Gjør dette skriftlig
  • Vær klar over at selskapet vil opprettholde avtalen, og sannsynligvis oversende kravet til inkasso. Ved mottakelse av et slikt krav; send en skriftlig innsigelse til inkassoselskapet, hvor det gjøres oppmerksom på at kravet er omtvistet, og at inkassokravet skal stilles i bero. Mottar du flere henvendelser, kontakt Forbrukerrådet eller Forbruker Europa

Noen tjener godt på dette: Slik ser slottet til timeshare-mogulen David Siegel ut

Har du gått i fella, eller har du kanskje god erfaring med timeshare og ferieklubber? Del med deg under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer