Beskytter for dårlig mot sola

Flere solkremer er for dårlig merket og beskytter ikke godt nok mot farlige UVA-stråler.

To av ti solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
To av ti solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot farlige UVA-stråler, viser en fersk undersøkelse.

Det er Mattilsynet som har utført en undersøkelse basert på informasjon fra markedsførere og produsenter av solkremer lansert for sommeren 2008.

Bakgrunnen for undersøkelsen er EU-kommisjonens anbefalinger for merking av solbeskyttelsesmidler og minstekrav til beskyttelse mot skadelig UV-stråling.

Les også: Slik unngår du smøretabbene

Bedre tall enn i fjor

Resultatet viser at rundt 70 prosent av produktene følger anbefalingene når det gjelder både merking og UVA-beskyttelse, mens rundt 8o prosent av produktene oppfyller minstekravet til UVA-beskyttelse. Det vil si at to av ti solkremer beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Følgende av de undersøkte merkene kan ikke garantere at UVA-beskyttelsen følger anbefalingene på produkter du får kjøpt i butikkene nå:

Dr. Hauschka, Kanebo, Estèe Lauder, Origins og Sebamed.

Se hele rapporten her med alle produktene og kommentarer om undersøkelsens resultater (PDF-fil).

Årets undersøkelse er en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse i fjor, hvor resultatene var oppsiktsvekkende dårlige. Fjorårets undersøkelse viste at bare 26 prosent av produktene oppfylte kravene om merking og minste UVA-beskyttelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer