Beskytter for dårlig mot sola

Flere solkremer er for dårlig merket og beskytter ikke godt nok mot farlige UVA-stråler.

To av ti solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
To av ti solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange solkremer på det norske markedet beskytter for dårlig mot farlige UVA-stråler, viser en fersk undersøkelse.

Det er Mattilsynet som har utført en undersøkelse basert på informasjon fra markedsførere og produsenter av solkremer lansert for sommeren 2008.

Bakgrunnen for undersøkelsen er EU-kommisjonens anbefalinger for merking av solbeskyttelsesmidler og minstekrav til beskyttelse mot skadelig UV-stråling.

Les også: Slik unngår du smøretabbene

Bedre tall enn i fjor

Resultatet viser at rundt 70 prosent av produktene følger anbefalingene når det gjelder både merking og UVA-beskyttelse, mens rundt 8o prosent av produktene oppfyller minstekravet til UVA-beskyttelse. Det vil si at to av ti solkremer beskytter for dårlig mot UVA-stråler. Følgende av de undersøkte merkene kan ikke garantere at UVA-beskyttelsen følger anbefalingene på produkter du får kjøpt i butikkene nå:

Dr. Hauschka, Kanebo, Estèe Lauder, Origins og Sebamed.

Se hele rapporten her med alle produktene og kommentarer om undersøkelsens resultater (PDF-fil).

Sjekk om solkremen din oppfyller alle kravene før du går ut i den sterke sommersola. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sjekk om solkremen din oppfyller alle kravene før du går ut i den sterke sommersola. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Årets undersøkelse er en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse i fjor, hvor resultatene var oppsiktsvekkende dårlige. Fjorårets undersøkelse viste at bare 26 prosent av produktene oppfylte kravene om merking og minste UVA-beskyttelse.

UVB-strålene fører til solbrent hud, mens UVA-strålene trenger dypere ned i huden og kan forårsake solallergi og framskynde aldring av huden. UVA-strålene kan i kombinasjon med UVB forårsake mer langsiktige solskader som celleskader og skader på DNA. I verste tilfelle kan det utvikle seg til kreft.

Les også: Folk får faktorsjokk

Fjorårets produkter selges fremdeles

Til tross for de dårlige resultatene i fjorårets undersøkelse, er mange av fjorårets produkter fremdeles på markedet. Kun 48 prosent av produktene i fjor oppfylte minstekravet til UVA-beskyttelse.

Vil du vite om produktene dine oppfyller anbefalingene, kan du gå på Mattilsynets sider for å sjekke hvilke krav som stilles. Kremer som for eksempel er merket med UVA inne i en sirkel, skal oppfylle minstekravet til UVA-beskyttelsen.

Mattilsynet vil fortsette å kontrollere solprodukter fremover, spesielt med hensyn til UVA-beskyttelsen.

Les også: Pass på huden i solaVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer