Best å bo i vest?

Det er færrest levekårsproblemer i høystatusområder og i små vestlandskommuner, mens sentrums- og drabantbyene sliter sammen med mange nordnorske kommuner.

Publisert

Statistisk sentralbyrå gjør årlig undersøkelser av leveår i samtlige norske kommuner. Her måles sosialhjelp, levealder, uføretrygd, attføring, voldskriminalitet, arbeidsledighet og overgangsstønad. Ut fra dette kommer en indeks som indikerer hvor levekårsproblemene er store og hvor de er små.

Den siste undersøkelsen baserer seg på tall fra 1998 og viser tydelig at problemene blir større jo større kommuner det er snakk om. Men det er også klart at en del kommuner i Nord-Norge sliter.

Best i Vest

Aller best har de det i en del kretser i Asker kommune, i bydelen Vinderen i Oslo og i en rekke små kommuner på Vestlandet. Her er det så godt som ingen sosialklienter, arbeidsledige eller trygdede, mens voldskriminaliteten er lav og levealderen er høy.

Faktisk varierer levealderen med nesten 20 år fra er Rømskog, til de mest utsatte kommunene i Nord-Norge.

De mest problemutsatte områdene ligger i sentrale bystrøk som Gamlebyen i Oslo, samt sentralt i Larvik, Hamar og Skien. I tillegg er det mange kommuner i Nord-Norge som ligger langt nede på listene. For eksempel er 14 av 19 kommuner i Finnmark blant den øvre femtedelen av kommunene/kretsene der det er flest siktelser for voldskriminalitet per innbygger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer