Best operasjon før lunsj

Formiddagskirurgi er best, i følge amerikanske forskere. Det er større fare for komplikasjoner på ettermiddagen. Norske eksperter har delte meninger om studien.

Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved Duke University i USA som har analysert data fra omkring 90 000 operasjoner utført på deres sykehus.

De fant at operasjoner som ble startet mellom klokken 15 og 16 hadde størst andel komplikasjoner. I perioden mellom klokken 9 og 12 var det lavest andel komplikasjoner, skriver Dagens Medisin.

Forskerne bak studien mener det er flere faktorer som kan påvirke kirurgiske inngrep, som endringer i kroppens smertenivå i løpet av dagen og slitne sykehusansatte.

- Jobb i helsesektoren er et 24-timers yrke, og det er ikke uventet at faktorer som trøtthet, døgnrytme og arbeidsskift kan påvirke pasientomsorgen i løpet av en dag, sier Dr. Melanie Wright som ledet studien, til BBC.

Norske eksperter har imidlertid delte meninger om den amerikanske studien.

Delte meninger i Norge Kirurg Gustav Pedersen ved Haukeland Universitetssykehus er positiv til studien.

- Dette er ikke så overraskende. Operasjonsstart om ettermiddagen vil være enten mot slutten av arbeidstiden til det kirurgiske teamet og til anestesiteamet, eventuelt i vaktskiftet til operasjonssykepleiere og anestesiteamet. I Norge er det slik at de fleste operasjoner som foregår på dagtid er planlagte. Mens de på ettermiddagen er de man ikke kan vente på, og dermed er det økt risiko for komplikasjoner, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer