Best pris med spot

Selv om høsten og vinteren i fjor ga høye markedspriser på strøm, har vi fortsatt grunn til å tro at markedskraft-avtaler kommer billigst ut.

Publisert
Sist oppdatertSpotpris- eller markedspris for strøm betyr at forbrukeren betaler den samme prisen som grossistene betaler for strøm på den nordiske strømbørsen Nordpool. Denne prisen varierer svært raskt, og i takt med tilbud og etterspørsel på spotmarkedet. Som i andre tilsvarende markeder, for eksempel spotmarkedet for petroleum, er sannsynligheten for at prisen svinger fra time til time svært høy.

I tillegg til spotprisen betales det et påslag til strømleverandøren. Påslaget varierer for tiden fra ett øre til 2,5 øre pr kilowatt-time, avhengig av hvilken leverandør du velger. I vår prisliste kan du sammenlikne prisene til alle leverandørene av strøm til markeds- eller spotpris.

Inntil 10 øre billigere

Erfaringene har vist at strøm kjøpt på denne måten som oftest blir billigere enn prisen for de mer vanlige avtalene med variabel og fast pris. NVEs statistikk viser at markedspris bare unntaksvis har blitt dyrere. Ett unntak var i fjor høst .

Spørsmålet alle stiller seg er om strømprisene vil komme opp på samme nivå som i fjor.
Termin-prisene på den nordiske kraftbørsen ligger nå på 26 - 27 øre pr kwh for leveranser til vinteren - godt under fjorårets priser.

Forskningssjef Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå mener at termin-prisene til vinteren gir et godt bilde av hva vi kan forvente.

DinSide:

Vannmagasinenes - lagrenes - fyllingsgrad var i fjor på denne tiden 83 prosent. I dag er den cirka 70 prosent. Betyr ikke dette at prisene i høst vil kunne bli enda høyere enn i fjor - alt annet likt?

Torstein Bye:

Her må du huske på at hydrologene vurderte sannsynligheten for den lave nedbørsmengden i fjor til en halv prosent. Dersom det normale skjer i år - som jo tross alt er normalt - vil prisene i år bli lavere enn i fjor. Det er dette som avspeiles i dagens termin-priser.

Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE
Volumveid kontra spotpris til husholdningskunder. Kilde: NVE Vis merI figuren kan du se hvordan forholdet mellom spotpris og variable priser har vært blant husholdningene de siste par årene. Rød strek viser spotprisene uten påslag, den blå streken viser gjennnomsnittlig variabel pris. Fra oktober i fjor til februar i år var spotprisene dyrere enn variabel pris. Forøvrig har spotpris vist seg å være det billigste alternativet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer