Sparing

Beste plassering av sparepengene nå

Lavere rente på sparekonto og fondsfall gjør det vanskelig å vite hvor sparepengene bør lagres i disse tider. Ekspertene gir deg sine beste råd.

SPARE: De ulike måtene å plassere sparepenger er ikke like attraktive som ellers. Les hva du kan gjøre i saken under. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
SPARE: De ulike måtene å plassere sparepenger er ikke like attraktive som ellers. Les hva du kan gjøre i saken under. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Styringsrenta er nede på er historisk lavt nivå, og bankene har fulgt etter og satt ned boliglånsrentene.

Nå kan du få boliglånsrente under 2 prosent.

Men samtidig som du har fått rentevarsel om lavere boliglånsrente, har du kanskje også fått beskjed om at renta på sparekontoen settes ned.

Du har trolig også sett at fondssparingen din har falt i verdi.

Smart med sparekonto

Hvor er det best å ha sparepengene nå?

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 svarer at det er helt topp å ha sparepenger på konto akkurat nå.

- Da har du penger lett tilgjengelig, noe som er veldig nyttig i disse urolige tidene, og så har ikke sparepengene tapt seg i verdi, i motsetning til de som har spart i aksjefond og som har sett at verdiene har krympet kraftig i det siste, sier Gundersen til Dinside.

- Selv om sparerentene er lave, og skal bli enda lavere, er pengene helt trygge på en sparekonto, legger han til.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen understreker at markedet for innskuddsprodukter er spill levende, og at det er mange banker som ønsker på tiltrekke seg gode sparekonto-kunder.

- Har du 100.000 kroner i innskudd, er de beste tilbudene på godt over to prosent rente. Disse sikrer innskuddet ditt i den svenske sikringsordningen, Riksgälden, med 950.000 SEK per person per bank, sier Realfsen til Dinside.

Prioritert pengebruk

Og, hvordan bruker du sparepengene smart i disse dager?

Gundersen lister opp tre alternativ i prioritert rekkefølge:

  1. Nedbetale dyr kredittkortgjeld og forbrukslån. Du sparer mye på å slippe å betale høye renter.
  2. Beholde fast sparing i aksjefond. På sikt kan du forvente at aksjekursene skal opp igjen.
  3. Beholde penger på sparekonto. Dette er 100 prosent trygt, og pengene dine er lett tilgjengelig.

Unntak for langsiktig sparing

Spareøkonom Magnus Selven i Sbanken understreker, derimot, at det er ugunstig å la sparepenger stå på bankkonto dersom pengene ikke skal brukes i nærmeste framtid.

- For den vanlige mann og kvinne i gata bør langsiktig sparing stå i fond, sier Selven til Dinside.

- Årsaken til dette er at du i realiteten taper kjøpekraft ved å la pengene stå på bankkonto, selv om pengene i kroner ikke minsker på kontoen. Dette skyldes inflasjon, altså at prisnivået for varer og tjenester øker over tid, og skatt av renteinntekten, forklarer han videre.

Også spareøkonom Bjørn Erik Sættem er enig i at småsparere med penger i fond bør holde seg til sin langsiktige spareplan:

- Har du en langsiktig plan om å spare i fond, så hold deg til planen, sa Sættem nylig til Dinside.

- Ingen vet hvor aksjemarkedet vil gå på kort sikt, og om bunnen er nådd eller ei. Det vi vet, derimot, er at aksjemarkedet på lang sikt vokser i takt med at verdensøkonomien vokser, og vi kan derfor være temmelig sikre på at et innskudd i et bredt, globalt aksjefond i dag vil slå banksparing på fem til ti års sikt, sier spareøkonomen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer