Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver

I år skal vi i snitt bruke 6.570 kroner på julegaver. Det er 425 kroner mer enn i fjor. Besteforeldre skiller seg ut og bruker desidert mest, ifølge en måling.

- ALT FOR MYE: Besteforeldre skal bruke hele 9.369 kroner i snitt på julegaver i år, ifølge DNBs forbrukerbarometer. Det mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl er alt for mye. Hun råder også foreldre til å sette seg ned med barna og dempe forventningene til gaver. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix
- ALT FOR MYE: Besteforeldre skal bruke hele 9.369 kroner i snitt på julegaver i år, ifølge DNBs forbrukerbarometer. Det mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl er alt for mye. Hun råder også foreldre til å sette seg ned med barna og dempe forventningene til gaver. Foto: Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I gjennomsnitt kommer hver og en av oss til å bruke 10.850 kroner på julemat, pynt og gaver i år, ifølge Virke julehandelsprognose.

Og besteforeldre skal bruke hele 9.369 kroner i snitt på julegaver i år. Det er en økning på 1.440 kroner fra julen i 2018, viser DNBs Forbrukerbarometer.

– Denne summen er sjokkerende høy, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Hun understreker at hun ikke synes at dette er et eksempel til etterfølgelse.

– Jeg synes det er alt, alt, altfor mye. Det er nok mange som ikke kjenner seg igjen i dette. Det er et gjennomsnitt, og dem som har mye, drar nok opp snittet, sier hun.

Kjøpepress

Undersøkelsen viser dessuten at besteforeldre er gruppen som føler mest kjøpepress i julen.

En del besteforeldre får nok bestillinger fra barna sine om hva de skal gi barnebarna, sier kommunikasjonssjef Christin Engelstad i organisasjonen Senior Norge.

– Også vil man jo gjerne gi noe som både er fornuftig og koselig. Det virker som at besteforeldre bruker mer på barnebarna enn foreldre gjør på egne barn, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer