Bestikkes til røykeslutt

Engelske røykemotstandere går nye veier. Nå får leger en bonus på 100 pund for hver pasient som stumper røyken.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Flere engelske leger reagerer med sinne mot hva de opplever som bestikkelse av profesjonelt helsepersonell. Mens andre forsvarer programmet som kan oppmuntre flere leger til å legge press på sine pasienter for å gjennomføre røykeslutt

Vil beholde ratingen
Det er stiftelsen Brent Teaching Primary Care Trust i London som nå deler ut 100 pund for hver pasient som stumper røyken. Årsaken er at organisasjonen trenger en høyere prosent av røykesluttere i sitt distrikt for å oppfylle sentrale forventninger fra helsemyndighetene.

- For at Brent skal opprettholde sin rating trenger vi at flere røykere slutter med røykingen. Vi vil betale 100 pund for hver røyker som slutter mellon i dag og 31. mars, heter det i brevet fra stiftelsen som ble sendt ut til allmenpraktiserende leger i Brent i London.

Kraftige reaksjoner
Helseminister John Reid var raskt ute med å love granskning av hva han kalte "en idiotisk oppmuntring". Andre leger sluttet seg til kritikken og mente at dette var en fornærmelse mot deres stilling som objektive rådgivere i helsespørsmål.

- Dette opplegget er en fornærmelse mot meg som profesjonell lege.Ved å tilby meg en bonus viser de forakt for hva som motiverer meg som lege. Dette er en uvelkommen innblanding i forholdet mellom pasient og lege i tillegg til at det er sløsing med offentlige ressurser, sier allmenlege Stephen Nickless i en kommentar til avisen Independent.

Viseformann Hamish Meldrum i den engelske legeforeningen er heller ikke nådig mot det nye røyke-programmet med pengebonus til legene.

- Leger er motiverte nok til å hjelpe sine pasienter med røykeslutt og trenger ikke bestikkelser i et Mikke Mus-program som dette. Det virker som om denne ideen ble unnfanget i en sen kveldstime i en bar. Problemet er at denne ideen faktisk så dagens lys, mener Meldrum.

Premier til pasientene
I tillegg til pengepremier til legene kan pasientene også få en gevinst av å stumpe røyken. Alle som oppgir at de har sluttet blir med i en trekning hvor ferier og gavekort til sykler og treningsapparater.

Lederen av stiftelsen, doktor Lise Llewellyn forsvarer opplegget som skal sørge for at flere slutter med røykingen.

- Røyking er en av de største helsetruslene i Brent. 30 prosent av våre innbyggere røyker og 18 prosent av alle dødsfall siste år skyldes tobakken. Vi har bedt våre ansatte om å oppmuntre venner og familie til å stumpe røyken og tilbød 100 pund som en ekstra motivasjon til alle som hjalp en røyker til å bli røykfri i over fire uker. Vi mener dette er en enkel og billig fremgangsmåte for å få ned antallet røykere, sier Llewellyn til Independent.

Mozon 30.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer