Julehandel på kreditt

Betal black week-kreditten i tide

15.000 kroner blir fort 24.000 kroner hvis du bare betaler minimumsbeløpet på kredittregninga.

DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer
Publisert

Desember nærmer seg med stormskritt, og årets julegaver skal handles.

Og, coronavirusutbruddet setter ikke en stopper for kjøpelysten vår:

  • Virke anslår i sin julehandelsprognose at vi kommer til å handle for 57 milliarder kroner i november og 63 milliarder i desember - en samlet økning på 10,5 prosent fra i fjor.
  • Det vil si at hver og én av oss vil bruke 11.760 kroner på årets julehandel i snitt - opp over 1100 kroner fra jula i fjor.

Når kommer kredittregninga?

Black friday, eller black week, markerer ofte startskuddet for julehandelen den siste uka i november. Her kan du være heldig å gjøre et kupp.

Én av fem kommer til å kjøpe produkter på avbetaling på black friday, 33 prosent vil bruke kredittkort og 30 prosent vil betale med faktura. Sammenlagt vil om lag én av tre bruke betalingsløsninger som på en eller annen måte utsetter betalingen, viser er fersk undersøkelse fra Storebrand og Dreams.

Dette gjør det lettere å bruke penger du ikke har.

I tillegg oppgir én av fire at de har angret på et kjøp de har gjort på Black Friday, ifølge undersøkelsen.

- De fleste vil få kredittregninga fra black week i desember, og for jula ellers i januar, men dette kan variere noe fra leverandør til leverandør. Det vanligste er at det er rundt 14 dagers betalingsfrist fra regningen sendes til beløpet skal betales, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

Smart kredittkort-bruk

Det du handler til jul, betaler du gjerne med kredittkort, og det er slett ikke alltid en dum idé:

  • De fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.
  • Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din, ifølge Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Betal alt ved første forfall

De fleste kredittkortleverandørene tilbyr inntil 45 rentefrie dager ved bruk av kredittkortet - dette er avhengig av hvilken dag i måneden du bruker kortet.

Etter første forfalte regning, begynner rentene å løpe.

Så, hvis du betaler hele summen på første regning, vil du slippe å betale renter.

Så mye kan kreditt-regninga vokse

Hva skjer så om du ikke betaler alt på én gang?

Tvetenstrand har laget et regneeksempel som viser hvor mye regninga kan øke:

  • Handler du for 15.000 kroner med kredittkort med rente på 21,27 prosent og du kun betaler minimumsbeløpet (cirka 500 kroner) vil du betale på dette kredittkjøpet i seks og et halvt år.
  • Summen du vil betale tilbake ender på 9296 kroner i bare renter, mens totalbeløpet du vil betale er 24.296 kroner.

Stykker du opp regninga, derimot, vil det gjerne se slik ut:

  • Tre måneder nedbetalingstid = 5172 kroner per måned og totalt 15.516 kroner
  • Seks måneder nedbetalingstid = 2652 kroner per måned og totalt 15.912 kroner
  • Tolv måneder nedbetalingstid = 1393 kroner per måned og totalt 16.712 kroner

Hvis «uhellet» er ute

Og, dersom du går på en smell og ikke klarer å betale hele kredittregninga når den kommer, er ikke alt håp ute.

Men, du bør ikke vente lenge med å lage en plan for tilbakebetalingen av kreditten, samt eventuelt ta grep for å skaffe litte ekstra penger til å få bukt med regninga.

- Ta en gjennomgang av dine faste utgifter og det du pleier å bruke i hverdagen normalt. Med utgangspunkt i dette kan du sjekke om du kan redusere noen av punktene for å ha litt mer til å betale kreditten med, råder Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi overfor Dinside.

- Du kan selvsagt også selge klær, møbler og andre ting du ikke lenger bruker for å få inn noen kroner ekstra til julegavene, fortsetter hun.

- Planlegg i tillegg hvordan du skal fordele de ekstra kronene du får i lønn november eller desember med halv skatt, er hennes siste råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer