Nedbetaling av gjeld eller sparing?

- Betal boliglånet ned til 60 prosent før du starter med aksjesparing

Hva er greia med 60-prosent-regelen?

SATSE PÅ AKSJER?: Du vurderer kanskje å sette noen av pengene dine i aksjefond samtidig som du også betaler ned et høyt boliglån. Siviløkonom Kjersti Grønseth anbefaler deg å få boliglånet ned til 60 prosent av boligens verdi før du setter penger i aksjesparing. Foto: Eilin Lindvoll.
SATSE PÅ AKSJER?: Du vurderer kanskje å sette noen av pengene dine i aksjefond samtidig som du også betaler ned et høyt boliglån. Siviløkonom Kjersti Grønseth anbefaler deg å få boliglånet ned til 60 prosent av boligens verdi før du setter penger i aksjesparing. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Siviløkonom Kjersti Grønseth skriver i et blogginnlegg at greia med å betale ned boliglånet til 60 prosent av boligens verdi, er at det gir deg større fleksibilitet.

«Dersom du skulle trenge avdragsfrihet har banken mulighet til å gi deg det, og hvis du for eksempel planlegger oppgradering av boligen er det lettere å refinansiere lånet», står det videre.

Så, før du har betalt ned lånet til under 60 prosent av boligverdien, trenger du egentlig ikke tenke på aksjesparing, mener Grønseth.

To muligheter, stor risikoforskjell

Hun illustrere dette med følgende eksempel:

Hvis du har 100.000 kroner og to investeringsalternativ - å betale større avdrag på boliglånet med tre prosent effektiv rente, eller investere pengene i aksjefond med historisk avkastning på sju prosent - kan du velge om de hundre tusen skal bli til 180.000 eller 390.000 kroner etter tjue år.

Da er det fort gjort å tenke at det er mer lønnsomt å velge alternativet med høyest rente og forventet avkastning, altså aksjefondet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer