Kredittkort

Betal ferie­kreditten i tide

Hvis ikke kan du ende med å betale over det dobbelte av hva ferieturen faktisk kostet.

TENK SMART: Hva gjorde du i ferien, og hvordan er ståa rent økonomisk på tampen av sommeren? Bruk feriepengene deretter. Forbrukerøkonom Thea Olsen kommer med sine beste tips. Video: Danske Bank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en undersøkelse Sparebank 1 gjennomførte før sommeren 2019, vurderte over 300 000 nordmenn å feriere med lånte penger, altså kreditt. Samtidig svarte 180 000 nordmenn som skulle på sommerferie i 2019 at de ikke hadde nedbetalt ferien fra året før ennå.

Og dette var før pandemien traff oss og mange gikk inn i ei privatøkonomisk krise.

Smart med kreditt, hvis ...

Det er imidlertid ikke det å betale ferien med kredittkort i seg selv som er feil. Flere økonomieksperter anbefaler faktisk folk å bruke kredittkort, spesielt når de handler på nett, fordi de da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, og det er gjerne reiseforsikring inkludert også når du betaler med kredittkort.

Problemet oppstår først når du ikke passer på å ha nok penger på konto til å betale hele kredittkortregninga når den kommer - for da begynner de skyhøye rentene å løpe.

GJELDFRI: Denne appen skal gjøre det lettere å betale gjeld. Video: Dreams. Vis mer

Fra 30 000 til 61 000 kroner

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 advarer deg mot å betale kun det minst mulige månedsbeløpet på kredittkortregninga.

- Betalte du 30 000 kroner for ferieturen, vil du ved å kun betale minimumsbeløpet, bruke hele tolv år og én måned på å nedbetale alt, sier Gundersen til Dinside, og fortsetter:

- Da vil du til slutt ha betalt svimlende 61 015 kroner, over det dobbelte av hva ferien faktisk kostet. Du får riktignok fradrag på skatten for renteutgiftene, men en dyrere måte å betale ferie på finnes vel knapt.

De minste månedsbeløpene for eksempelet over varierer fra 900 kroner den første måneden til 250 kroner per måned de siste månedene, og rente på 20 prosent er lagt til grunn.

Dyrt å stykke opp også

Er det slik at du har gått på en smell og ikke kan betale hele feriekreditten, kan du stykke opp betalingen. Det blir riktignok dyrere enn å betale alt på én gang, men er et mye bedre alternativ enn å kun betale minimumsbeløpet.

Kreditt-utvikling for 30 000 kroner med 20 % rente

Nedbetalingstid Månedsbeløp Totalt (hvorav renter)
3 år1115 kroner40 135 kroner (10 135 kroner)
2 år1527 kroner36 644 kroner (6644 kroner)
1 år2779 kroner33 348 kroner (3 348 kroner)

Frigjør penger til kredittregninga

Gundersen understreker at de som har lite penger i utgangspunktet, ikke bør ha en dyr ferie på kreditt.

- Har du lite eller ingen penger, bør ferien foregå på sparebluss. Er du blakk i dag, blir du enda blakkere av å betale høye renter på toppen av en dyr ferie, sier han.

Så, hva kan du gjøre for å frigjøre penger til å betale kredittregninga? Her er noen forslag:

  • Forhandle deg fram til de beste betingelsene på boliglån og forsikringer, slik at du ikke betaler mer enn nødvendig.
  • Sjekk om du kan få lavere pris på bredbånd, TV, mobilabonnement og strøm, samt om du har abonnementer du rett og slett kan si opp.
  • Kutt ut unødvendige småutgifter. Dropp snus, brus, godteri, snacks, kantinemat og lignende. Det er mye å spare på å ikke sløse.
  • Planlegg økonomien din ved å sette opp et budsjett. Utsett store innkjøp, skriv handleliste for det du må ha og handle billig.

Kan koste deg boligdrømmen

Det er ikke bare det neste året ubetalt kreditt vil henge over deg som ei mørk sky. Du må ikke glemme gjeldsregistrene, og at bankene nå kredittvurderer kundene sine ikke bare ut fra inntekt, men også på bakgrunn av usikret gjeld de henter fra gjeldsregistrene.

I verste fall kan flyreise, hotell og iskrem på kreditt koste deg boliglånet, har Forbrukertilsynet tidligere advart.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer