Kredittkort

Betal kredittregningen i tide

Det blir fort dyrt hvis du ikke betaler innen fristen.

DEN SURE SVIE: Tok det litt av under black friday og resten av julehandelen? I disse dager dumper kredittkort-regningene ned i postkassen, og du gjør lurt i å betale hele beløpet i ett jafs. Hvis ikke du klarer det, bør du legge en god plan. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
DEN SURE SVIE: Tok det litt av under black friday og resten av julehandelen? I disse dager dumper kredittkort-regningene ned i postkassen, og du gjør lurt i å betale hele beløpet i ett jafs. Hvis ikke du klarer det, bør du legge en god plan. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Det er fort gjort å legge alt av hverdagskrav og -forpliktelser til side når julefreden har senket seg, og det er for all del viktig å slappe av når du får noen etterlengtede feriedager, men én ting må du ikke forsømme: Kredittkortregningen.

Dersom du slo deg løs på black friday, slik at årets julegaver ble sikret til en rimeligere pris, eller du har handlet flere av gavene på nett gjennom november og desember, vil nemlig kredittkortregningen ha forfall i disse dager.

- Vanligvis er det rundt to ukers betalingsfrist fra kredittkortregningen sendes til beløpet må betales. For eksempel hvis fakturadatoen er 15. desember, vil fristen være 30. desember, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.no.

Har du forfall på kredittkortet den 10. desember, vil du ikke få transaksjonene fra black friday på fakturaen før 10. januar, eksemplifiserer DNB.

Hvis du deler opp betalingen

Det er likevel ingenting i veien for å betale inn på kredittkortet når du selv måtte ønske, uavhengig av forfallsdatoen på fakturaen, og da er det selvfølgelig fordelaktig å betale før fristen går ut, slik at de dyre rentene ikke begynner å løpe.

Tvetenstrand legger fram følgende regnestykke for hva som skjer med en kredittkortregning på 10.000 kroner hvis den ikke betales innen fristen:

Betaling Effektiv rente Rentebeløp Adm.gebyr Månedlig betaling Totale kostnader
innen fristen00010.000 kroner10.000 kroner
over tre måneder23,63 %358,76 kroner03452,92 kroner10.357,76 kroner
over 12 måneder23,63 %1196,68 kroner0933,06 kroner11.196,68 kroner
over 24 måneder23,63 %2379,74 kroner0515,82 kroner12.379,74 kroner

Som du ser, kan altså regningen bli nesten 2380 kroner dyrere hvis du fordeler betalingen over 24 måneder.

- Hvis du må bruke kredittkort fordi du handler med penger du ikke har, kan det være tøft når den månedlige regningen kommer. Mange ender med å betale minstebeløp og betale mye høyere totalbeløp for varene som er kjøpt, sier Tvetenstrand.

VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hvis du dropper å betale

Dersom du ikke betaler ned på kredittkortregninga i det hele tatt, kan det gå enda verre. Bare sjekk dette eksempelet fra Elisabeth Realfsen i Finansportalen, også dette hvis du har brukt kortet til kjøp på 10.000 kroner:

RENTE ETTER ETT ÅR ETTER TRE ÅR ETTER FEM ÅR ETTER TI ÅR
15 %11.500 kroner15.209 kroner20.114 kroner40.456 kroner
20 %12.000 kroner17.280 kroner24.883 kroner61.917 kroner
25 %12.500 kroner19.531 kroner30.518 kroner93.132 kroner
30 %13.000 kroner21.970 kroner37.129 kroner137.858 kroner

Anbefaler kredittkort, men …

- Bruk kredittkort, utnytt fordelene det gir, men bare hvis du har stålkontroll på forbruket og kan betale tilbake før forfall eller innen rimelig tid, helst før de høye rentene begynner å løpe, oppfordrer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB overfor Dinside.no.

Det er nemlig slik at de fleste eksperter anbefaler å bruke kredittkort, spesielt når du handler på nett, fordi du da får ekstra beskyttelse gjennom finansavtaleloven, særlig fra bestemmelsen om at kredittyter har det samme ansvaret som selgeren når det betales med kredittkort.

Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din, ifølge Realfsen.

Bake inn i boliglånet?

Betaler du ikke regningen i tide, derimot, blir kjøpesummen på julegavene straks mye høyere, og black friday-rabatten blir fort spist opp. Derfor bør du lage en plan for nedbetalingen hvis du ikke klarer det i ett jafs.

- Dersom du har en bolig med lavt lån i forhold til boligverdien, er det mulig å bake inn kreditten i boliglånet, såframt du har inntekt som tåler det, påpeker Tvetenstrand i Danske Bank.

Men, husk at dette kommer fra kredittkort, så om du velger denne løsningen, gjør det for å få ned rentekostnadene, og betal ned ekstra i en periode til beløpet er dekket inn, understreker forbrukerøkonomen.

Det kan også hende at det lønner seg å heller bruke et par lønninger ekstra på å dekke kredittkortregninga uten å bake det inn i boliglånet hvis det er slik at du må betale et høyt gebyr for å låne opp på boligen, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer