Betal ned ekstra mens renten er lav

Har du ikke råd til det bør du binde renten nå.

Bruk lavrenteperioden til å betale ned lånet raskere. Betaler du en tusenlapp eller tre ekstra i måneden, trenger du ikke tilpasse forbruket når renten etter hvert stiger.  Foto: COLOURBOX.COM
Bruk lavrenteperioden til å betale ned lånet raskere. Betaler du en tusenlapp eller tre ekstra i måneden, trenger du ikke tilpasse forbruket når renten etter hvert stiger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye tyder på at tiden med ekstremt lave boliglånsrenter sakte, men sikkert går over. Danske Bank har allerede hevet renten på flere av sine lån, og samtidig ber DNB kundene sine om å være forberedt på renteoppgang.

På 2000-tallet har styringsrenten hatt to topper, med sju prosent i perioden 2000-2002 og neste topp i 2008 med 5,75 prosent. Styringsrenten har det siste året ligget på rekordlave 1,5 prosent. Styringsrenten kan altså svinge vesentlig på relativt kort tid. Tåler du en renteøkning på fem prosentpoeng?

Mye lån for pengene

Som lånekunde får du nå mye for pengene. Et lån på 1,5 millioner med 25 års løpetid koster deg 7.666 kroner i måneden dersom den effektive renten er 3,6 prosent. Øker den effektive renten til 6,6 prosent vil det samme lånet koste deg 10.342 kroner i måneden. Stiger renten til 8,6 prosent øker månedsbeløpet til 12.316 kroner.

Sjekk hvor mye dyrere ditt lån blir med DinSides renteendringskalkulator

Et gjennomsnittlig lån vil altså bli 55.800 kroner dyrere i året ved en renteoppgang på fem prosentpoeng. Etter skatt utgjør dette 34.800 kroner, eller 2.900 kroner per måned. I en periode med lave renter er det lurt å betale ned ekstra på lånet. Betaler du inn som om renten er fem prosentpoeng høyere kan du faktisk bli gjeldfri på halve tiden.

– Nå som renten er lav bør man betale ned så mye man klarer. Det er mye vanskeligere å tilpasse forbruket når renten allerede har gått opp, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til DinSide.no.

«Normalt» rentenivå

Det er mye snakk om at renten nå er lav. Men hva er egentlig et normalt rentenivå? DinSide har kontaktet Norges Bank, BI og Finanstilsynet uten å få noen konkrete svar. Forbrukerøkonomen i DNB gir likevel noen signaler om hva man bør legge til grunn.

– Har man kjøpt bolig de siste fire-fem årene har man ikke kjent på konsekvensen av høye renter. Når jeg snakker med ungdom om boligkjøp sier jeg at de bør regne med en boliglånsrente på fem til seks prosent, sier Sandmæl.

Bør vurdere fastrente

Har man stram økonomi og vet at en ikke vil tåle en renteendring, bør man binde renten på hele eller deler av lånet.

DNBs forbrukerøkonom anbefaler fastrente for deg med stram økonomi.  Foto: DNB
DNBs forbrukerøkonom anbefaler fastrente for deg med stram økonomi. Foto: DNB Vis mer


– De fleste deltakerne i «Luksusfellen» må binde renten for å få en forutsigbar økonomi, forteller Sandmæl.

Skal du først binde renten, bør du imidlertid binde for fem år eller lengre. På kort sikt er det lite å hente på en fastrenteavtale, da man i begynnelsen gjerne betaler mer enn med flytende rente.

– Ønsker man å beholde muligheten til å betale ned litt ekstra på lånet, kan man eksempelvis binde halve lånet. Da får man både fleksibilitet og forutsigbarhet, sier Sandmæl.

Les også: Her får Christer fra Luksusfellen sløsesjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer