Betal ned ekstra mens renten er lav

Har du ikke råd til det bør du binde renten nå.

Bruk lavrenteperioden til å betale ned lånet raskere. Betaler du en tusenlapp eller tre ekstra i måneden, trenger du ikke tilpasse forbruket når renten etter hvert stiger.  Foto: COLOURBOX.COM
Bruk lavrenteperioden til å betale ned lånet raskere. Betaler du en tusenlapp eller tre ekstra i måneden, trenger du ikke tilpasse forbruket når renten etter hvert stiger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye tyder på at tiden med ekstremt lave boliglånsrenter sakte, men sikkert går over. Danske Bank har allerede hevet renten på flere av sine lån, og samtidig ber DNB kundene sine om å være forberedt på renteoppgang.

På 2000-tallet har styringsrenten hatt to topper, med sju prosent i perioden 2000-2002 og neste topp i 2008 med 5,75 prosent. Styringsrenten har det siste året ligget på rekordlave 1,5 prosent. Styringsrenten kan altså svinge vesentlig på relativt kort tid. Tåler du en renteøkning på fem prosentpoeng?

Mye lån for pengene

Som lånekunde får du nå mye for pengene. Et lån på 1,5 millioner med 25 års løpetid koster deg 7.666 kroner i måneden dersom den effektive renten er 3,6 prosent. Øker den effektive renten til 6,6 prosent vil det samme lånet koste deg 10.342 kroner i måneden. Stiger renten til 8,6 prosent øker månedsbeløpet til 12.316 kroner.

Sjekk hvor mye dyrere ditt lån blir med DinSides renteendringskalkulator

Et gjennomsnittlig lån vil altså bli 55.800 kroner dyrere i året ved en renteoppgang på fem prosentpoeng. Etter skatt utgjør dette 34.800 kroner, eller 2.900 kroner per måned. I en periode med lave renter er det lurt å betale ned ekstra på lånet. Betaler du inn som om renten er fem prosentpoeng høyere kan du faktisk bli gjeldfri på halve tiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer