Betaler du for mye på lånet?

Ta affære, lek sentralbanksjef for en dag, og kutt renten.

Publisert
Sist oppdatert

Onsdag satte sentralbanksjefen opp renten med 0,25 prosentpoeng. Dette er femtende gang renten heves, siden bunnivået på 1,75 prosent i 2004.

Dersom du har en million i lån, og banken din har fulgt Norges Banks rentehevinger, vil det si at renteutgiftene dine har økt med 37.500 kroner per år. Tar vi hensyn til rentefradraget, vil det si at dine faktiske utgifter har økt med 27.000 kroner per år, mer enn to tusen kroner per måned.

Men må du betale så mye?

Når renten går oppover er det viktigere enn noen sinne å sørge for at du har best mulig rentebetingelser. Det kan du finne her:

Finn beste boliglånsrente for 1 million kroner

Finn beste boliglånsrente for 2 millioner kroner

Lettere å bytte bank

Skattefordeler:

Husk også på at du kan få skattefradrag for utgifter i forbindelse med refinansiering av lån, som tinglysningsgebyr og utgifter til takstmann.


Dersom du har byttet bank før, vet du at det kan medføre endel komplikasjoner. Du må lære deg nytt kontonummer, og nye koder for innlogging og kontofon. I tillegg må alle autogiroer og e-fakturaavtaler settes opp på nytt.

Fra første mai blir dette litt lettere. Nye regler pålegger bankene å samarbeide. Din nåværende bank må hjelpe deg å overføre penger, avslutte konto - samt skaffe oversikt over faste betalingsoppdrag, betalinger som allerede er lagt inn på forfall, flytte AvtaleGiroer og å innfri lån og kreditter.

Du kan til og med be den vrakede banken om å sende innbetalinger og belastninger for den oppsagte kontoen i inntil seks måneder.

Bankene skal kommunisere skriftlig seg imellom, og din nåværende bank har rett til å kunne be om dokumentasjon på din fullmakt til den nye banken, dersom de mistenker svindel.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer