Betaler du for mye skatt?

Et nytt skattekort kan være løsningen hvis økonomien har blitt vel trang.

Det er fort gjort å regne ut om du betaler for mye i skatt. Foto: Colourbox.com
Det er fort gjort å regne ut om du betaler for mye i skatt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du i pengenød og trenger å gjøre noe justeringer? Hvorfor ikke justere beløpet du betaler i skatt?

Sannsynligheten for at du betaler for mye skatt er stor. Tall fra Skatteetaten viser at de betalte ut 21 milliarder kroner i tilgodebeløp til norske husholdninger i 2008. Over to millioner nordmenn får hvert år penger tilbake på skatten. I år var det nøyaktige antallet 2.248.000 personer.

Skal du betale mer eller mindre skatt i 2009? Regn ut her

Ingen gunstig sparing

Det er nok mange av oss som bevisst betaler inn litt mye skatt fordi følelsen av å få utbetalt skattepengene i juni eller oktober (30 prosent fikk utsatt oppgjøret til oktober i år), gir en god start på sommeren.

På et tidspunkt var det ikke dumt å la kemneren ta hånd om disse pengene så lenge. Rentesatsen fra Skatteetaten har i noen år ligget over sparerentene du kunne få i de fleste banker. Nå er imidlertid situasjonen en annen.

De som fikk skatteoppgjøret i juni, fikk 3,6 prosent rente på det som var for mye innbetalt. For de som fikk skatteoppgjøret i oktober, ble renten noe bedre, nærmere bestemt 4,5 prosent. Til sammenligning kan du nå få over 7 prosent rente på sparekonto i enkelte norske banker.

Se listen over de beste innskuddsrentene

Betalte du 15.000 kroner for mye i skatt, ga dette deg en rente på 540 kroner hos Skatteetaten hvis du fikk oppgjøret i juni i år, mens du kunne fått 1.050 kroner (per år) med syv prosent rente i banken. Husk at renteinntekter belastes med skatt, men dette gjelder ikke renteinntektene på skattepengene dine. Av de 1.050 kronene må du betale 28 prosent i skatt, og du står igjen med 756 kroner. Det er likevel mer enn 540.

Men la oss si at du ikke hadde 15.000 kroner ved årets begynnelse, men at du i stedet setter til side 1.250 kroner i måneden gjennom et år. Til 7 prosent rente vil dette gi deg 15.581 kroner ved årets slutt. Lar du pengene stå til juni (slik de ville gjort hos Skatteetaten), har du 16.022 kroner på konto. Renteinntekter etter skatt blir da 735 kroner.

Poenget er at det uansett ikke er like lukrativt å la Skatteetaten ta hånd om sparingen. For de av oss som har begynt å merke høye renter og finanskrisen på lommeboka, kan det være greit å gjøre en justring som kan hjelpe på den månedlige nettoinntekten.

Den eneste fordelen vi kan se at sparing hos Skatteetaten har, er at du faktisk ikke får brukt pengene. For mye innbetalt skatt fungerer nok for mange som en tvungen sparing, penger du ikke får brukt før skatteoppgjøret kommer.

Men hvorfor ikke utfordre din egen selvdisiplin og heller sette disse pengene til side hver måned?

Hvor mye skatt skal du betale?

Slik søker du

Skatteetaten mottar søknader om endret skattetrekk/nytt skattekort gjennom hele året.

Du henvender det til Skatteetaten for å søke om nytt skattekort. Her kan du klikke deg rett inn til denne tjenesten. Sannsynligheten for at du får frigjort litt ekstra likvider er høy.

Vi har også regnet ut hvor mye mer penger du får i måneden ved å kutte renta. Se svaret her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer