Betaler kun rente

Danske lånekunder kan til høsten ta opp lån uten avdrag. De betaler kun rente, og får bedre råd i periode.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har ikke danske privatkunder kunnet ta opp denne type boliglån.

En lovendring gjør at såkalte "stående lån" tilgjengelig for danskene fra oktober, skriver Jyllandsposten.

Flere varianter

Kundene betaler kun rente - gjerne i en periode - og får dermed et økonomisk pusterom.

Danskene kan velge mellom flere varianter:

 • Kun rente de første 10 årene av hele låneperioden, som i Danmark vanligvis er 30 år.

 • To år med kun rente, to år med lån og avdrag, to år med kun rente og så videre.

 • Kun rente i en kort periode, for eksempel et år.

  Tilbudet er særlig aktuelt for de som har behov for å kvitte seg med annen dyr gjeld. De kan bruke pengene de sparer på å betale ned for eksempel kredittgjeld.

  Sabbat

  - Hvis man bruker besparelsen man oppnår på boliglånet til raskere å avvikle en dyrere panteobligasjon, så er det jo en fornuftig forretning, sier Sune Mortensen, seniorøkonom i Realkredit Danmark, til Jyllandsposten.

  Andre relevante eksemper er folk som vil ta et sabbatsår, ektepar hvor kun den ene jobber i en periode eller foreldre som kjøper leiligheter til barna.

  - Hvis kundenes økonomi kan bære et alminnelig boliglån, har vi ingen betenkeligheter med å tilby et stående lån. Hvis ikke, sier vi nei, sier Mortensen.

  Styring

  Han påpeker at ordningen krever en stram styring av økonomien. Går pengene til økt forbruk, fører det naturlig nok til at slike lån blir dyrere enn vanlige boliglån.

  - Da skiller lånet seg lite fra et forbrukslån. Jeg vil ikke anbefale noen å finansiere kjøp av en ny bil med et lån over 30 år. Bilen holder jo ikke så lenge, sier Mortensen.

  Den største risikoen med lånetypen er muligheten for et krakk i boligmarkedet. Siden lånebeløpet synker mindre enn normalt, vil kunder rammes hardt dersom de må selge boligen med tap.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer