Ødelagt magnetstripe på betalingskort

Betalingskortene sluttet å fungere i USA

Det samme skjedde to år på rad. Det kan skyldes mobilomslaget, sier Skandiabanken.

MAGNETEN KAN SKADE KORTENE: Enkelte mobilomslag kan ha så sterk magnet at det kan avmagnetisere kortene dine. Det kan skape trøbbel for deg når du er i utlandet, noe vi selv fikk erfare. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MAGNETEN KAN SKADE KORTENE: Enkelte mobilomslag kan ha så sterk magnet at det kan avmagnetisere kortene dine. Det kan skape trøbbel for deg når du er i utlandet, noe vi selv fikk erfare. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS: Årets CES-messe i Las Vegas er over for denne gang, og avslutningen på messa kunne fort blitt mager, i hvert fall hva angår næringsinntak for Dinsides utsendte journalist.

Lørdag oppdaget jeg nemlig at begge betalingskortene mine hadde sluttet å virke. Verken minibanker eller betalingsterminaler klarte å lese dem. Enten fikk jeg melding om at kortet var uleselig, eller ingen tilbakemelding i det hele tatt - som om det var bibliotek-kortet mitt jeg hadde dratt gjennom leseren.

Det samme skjedde under messa i fjor. Jeg fikk da nye kort etter hjemkomst, og antok at problemet var løst.

Med 15 dollar i lomma og tre dager igjen til hjemreisen, kjente jeg straks de første rykningene i panikknerven. Før den tok helt overhånd, bestemte jeg meg for å gjøre et siste forsøk i en minibank inne på et supermarked. Endelig - den klarte å lese kortet, og jeg sørget for å ta ut nok til både resten av denne turen og sikkert også neste.

Årsaken? Magnetstripen på kortene mine var skadet. Nå hadde jeg mest sannsynlig funnet en minibank som kunne lese chippen på kortet i stedet. Ren flaks, skulle det vise seg.

USA-problem

- I motsetning til Norge har ikke USA kommet særlig langt når det gjelder bruk av chippen på kortet. Der er det fortsatt mest vanlig å bruke magnetstripen, sier kommunikasjonssjef i Skandiabanken, Ole Bernhard Larsen, til Dinside.

KJENNER PROBLEMET: Skandiabankens kommunikasjonssjef Ole Bernhard Larsen tror problemet kan skyldes mobilomslaget, ikke selve mobilen. Foto: Skandiabanken
KJENNER PROBLEMET: Skandiabankens kommunikasjonssjef Ole Bernhard Larsen tror problemet kan skyldes mobilomslaget, ikke selve mobilen. Foto: Skandiabanken Vis mer

- Chippen sørger ikke bare for å gjøre transaksjonen tryggere, den er også mindre sårbar mot fysisk slitasje - og kan heller ikke avmagnetiseres, sier han.

Han får støtte av pressesjef i Nets, Stein Arne Tjore.

- Generelt sett er dette ikke noe problem vi hører ofte om. Det henger nok sammen med at stort sett alle korttransaksjoner i Norge skjer via chippen på kortet, ikke magnetstripen, sier Tjore i en kommentar.

Dermed kan du oppleve at kortet fungerer fint før du drar på reise, men er defekt når du ankommer reisemålet - her: USA.

Friskmelder mobilen, men ikke mobilomslaget

- Jeg oppbevarer kortene mine sammen med mobiltelefonen. Kan det være her problemet ligger?

SLITASJE: Pressesjefen i Nets, Stein Arne Tjore, sier at smuss i betalingsterminaler kan slite ut kortene. Foto: Nets
SLITASJE: Pressesjefen i Nets, Stein Arne Tjore, sier at smuss i betalingsterminaler kan slite ut kortene. Foto: Nets Vis mer

- Vi tror ikke mobiltelefonen er årsaken til problemet. Dette var muligens et problem på mobiler for 15-20 år siden, men ikke i dag. Vi kan selvfølgelig ikke utelukke det helt, men sannsynligheten er svært liten, sier Tjore.

- En mulig årsak kan være at det har samlet seg støv og smuss i betalingsterminalen. Drar man kortet gjentatte ganger gjennom en slik terminal, kan det være at magnetstripen blir skadet og at kortet kun fungerer med chippen, sier han.

Larsen i Skandiabanken peker på en annen, sannsynlig årsak til at noen opplever at kortene blir avmagnetisert.

- Hvis kortene ligger i et mobilomslag med kraftig magnetlås, kan det føre til at magnetstripen på kortene tar skade eller blir avmagnetisert, sier han.

MAGNET: Jo kraftigere magnet, og jo nærmere den ligger kortene, desto større er faren for at magnetstripen kan ta skade av den. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MAGNET: Jo kraftigere magnet, og jo nærmere den ligger kortene, desto større er faren for at magnetstripen kan ta skade av den. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Separat oppbevaring er tryggest

Og akkurat det kan stemme godt i mitt tilfelle. Jeg har et omslag der magneten i tillegg ligger på forsiden av omslaget, og altså i umiddelbar nærhet til magnetstripen på kortene. Mange omslag har magneten på undersiden, altså i god avstand fra kortene, men skal du være helt trygg, oppbevarer du inntil videre kortene separat, er Larsens tips.

- Fremtiden er gjerne mobilbetaling og kontaktløs betaling, og da vil problemstillinger knyttet til slitasje og avmagnetisering uansett være historie, avslutter han.

Det er mulig å sjekke om magnetstripen fungerer før du drar på tur. Husk også å ha med deg flere kort. Les mer om dette i denne artikkelen: USA tar ikke chippen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer