Betalingsproblemer er sjelden uforskyldt

- Men mange kunne vært stoppet med gjeldsregister, påpeker forbrukerøkonom.

KUTT FORBRUKET: For å løse betalingsproblemene dine må du regne med en dramatisk endring i eget forbruk, påpeker Magne Gundersen.  Foto: Per Ervland/Sparebank1
KUTT FORBRUKET: For å løse betalingsproblemene dine må du regne med en dramatisk endring i eget forbruk, påpeker Magne Gundersen. Foto: Per Ervland/Sparebank1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev DinSide om at NAVs gjeldstelefon mottok rekordmange henvendelser i 2013.

Folk i alle aldre og livssituasjoner opplever å få betalingsproblemer. Felles for mange av dem er kredittkortgjeld som kommer ut av kontroll.

- Det er sjelden man kommer uforskyldt opp i en slik situasjon. Det handler oftest om uansvarlighet, uttaler Magne Gundersen, programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i SpareBank 1.

- Vi har et fritt samfunn med makt til å ta egne valg og jeg har bare meg selv å takke, men jeg skulle ønske det var et register og et lovverk som beskytter unge naive personer fra å anskaffe seg mer enn ett kredittkort, uttaler en av DinSides lesere, som havnet i kredittfella som ubetenksom 18-åring.

Betaler lån med lån

Som regel er ikke boliglån eller strømregninger årsaken til at folk får betalingsproblemer. I de fleste tilfeller starter problemene nemlig med kjøp på kreditt.

Og når du ikke klarer å betjene kredittkortregningen går det raskt utfor.

- Har kredittkortbruken kommet ut av kontroll, må man ta tak i dette med en gang. Problemet er at mange velger en helt annen «løsning», nemlig å låne enda mer. Først når ti kredittkort går til inkasso samtidig ber de som hjelp. Da er det ofte for sent, advarer Gundersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer