Betalt ferien med kredittkort?

Ikke la det koste deg dyrt i etterkant av ferien.

RENTEFRITT: Kredittkortet gir deg et rentefritt lån, såfremt du faktisk betaler tilbake alt du har brukt i løpet av den rentefrie perioden. Hvis ikke kan kredittkortbruken koste flesk. Foto: COLOURBOX
RENTEFRITT: Kredittkortet gir deg et rentefritt lån, såfremt du faktisk betaler tilbake alt du har brukt i løpet av den rentefrie perioden. Hvis ikke kan kredittkortbruken koste flesk. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En SIFO-rapport fra juni i år viser at hele 49 prosent av oss betaler reiser med kredittkort. Dette har sine fordeler, blant annet fordi du er bedre sikret mot eventuelle konkurser og svindel.

Samtidig kan feriereisen bli ekstra dyr om du ikke passer på å betale kredittkortgjelden så fort som mulig.

Er din kommune blant Norges dyreste?

Betal kredittkortgjelden først

Bruk av kredittkort tilsvarer å få et rentefritt lån - om du passer på å betale hele det skyldige beløpet innen den rentefrie perioden til kortet.

Det er det ikke alle som gjør. I SIFO-surveyen svarer 26 prosent, altså hver fjerde person, at de bare betaler et avdrag og ikke hele den skyldige summen når de mottar kredittkortregningen.

Det selv om kredittkorttilbyderne skal ha gått bort fra bruken av minstebeløp, som normalt utgjorde en brøkdel av det du skyldte kredittkortselskapet.

Som Dinside har tipset om tidligere, bør man alltid betale den dyreste gjelden først, altså der du betaler høyest rente. Dermed bør du heller betale ned kredittkortgjelden enn å betale ekstra på boliglånet eller <plassere pengene på en sparekonto.

Sliter du med økonomien?

For noen kan bruken av kredittkort være en del av en stadig mer problematisk økonomi, for eksempel når de sliter med å betale de faste utgiftene.

- Vi ser at mange løser problemene ved å bruke kredittkort. De fleste har flere kredittkort med relativt høye kredittgrenser. Om man lukker øynene for den økte bruken, går det veldig fort å opparbeide seg svært dyr gjeld, har ekspert på personlig økonomi og programleder i «Luksusfellen», Hallgeir Kvadsheim, tidligere uttalt til DinSide.

Han påpeker at en stadig økende kredittkortgjeld er et klassisk kjennetegn på at mange begynner å slite med økonomien.

Kvadsheim gir følgende råd for å unngå å havne skikkelig utpå:

 • Skylder du penger, bør du ta kontakt med kreditor og be om å få dele opp regningen. De er stort sett villige til å ordne en betalingsordning for deg.
 • Be om avdragsfritak på boliglånet noen måneder, eventuelt en betalingsutsettelse av avdrag og renter.
 • Søk om betalingsfritak på studielånet.
 • Be arbeidsgiver om forskudd på neste års feriepenger.
 • Be om lån fra arbeidsgiver; mange arbeidsplasser har låneordninger for de ansatte som er langt billigere enn forbrukslån.
 • Har du kontroll på kredittkortbruken? Flere av kortene gir gode rabatter

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer