Nordmenns forbruksgjeld gikk ned i 2021

Betraktelig nedgang

Nordmenn hadde en samlet forbruksgjeld på 150,1 milliarder kroner i desember. Det er en nedgang på 6,8 prosent fra desember året før.

Nordmenn har samlet sett fått mindre forbruksgjeld i løpet av koronaåret 2021. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
Nordmenn har samlet sett fått mindre forbruksgjeld i løpet av koronaåret 2021. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedgangen i den norske forbruksgjelden var på 10,9 milliarder kroner fra 2020 til 2021. Det kom etter en nedgang på 12,7 milliarder kroner året før, viser ferske tall fra Gjeldsregisteret.

– Med tanke på forebygging av gjeldsproblemer er det positivt at trenden med nedgang i forbruksgjelden fortsatte gjennom 2021, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret i en pressemelding.

Den samlede forbruksgjelden økte i november, men gikk så tilbake igjen i desember. Gjeldsregisteret setter dette i sammenheng med at myndighetene innførte nye tiltak for å begrense spredning av omikronvarianten av coronaviruset.

Nedgang i usikret gjeld

Nordmenns usikrede gjeld utgjør nå 148,5 milliarder kroner, viser tall fra Norsk Gjeldsinformasjon per 1. januar.

I løpet av desember ble forbruksgjelden redusert med 2,8 prosent, stikk i strid med hva Finans Norge forventet.

– Vi hadde forventet at det skulle bli en liten økning i forbruksgjelden under julehandelen. Men det motsatte har altså skjedd, sier Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.