Politiet advarer mot svindelforsøk:

- Betydelige beløp

- Pågår fortsatt, melder politiet torsdag kveld.

ADVARER: Politioverbetjent Katrine Grimnes advarer mot en pågående svindel der flere later til å være involvert. Foto: Politiet
ADVARER: Politioverbetjent Katrine Grimnes advarer mot en pågående svindel der flere later til å være involvert. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: I en pressemelding torsdag kveld advarer politiet på nytt:

- Saken er fortsatt pågående og flere personer har blitt svindlet utover ettermiddagen. Det er snakk om betydelige beløp.

Da Dagbladet snakker med politioverbetjent Katrine Grimnes rett etterpå, kan hun fortelle at svindelen har pågått i hele dag.

- Det er massivt. Jeg har aldri sett noe liknende, sier Grimnes.

Tidligere torsdag gikk politiet i Troms ut og fortalte at de det siste døgnet har mottatt flere henvendelser fra personer som har blitt utsatt for bedrageri.

Sier de er fra politiet

- Felles for samtlige er at det er har blitt oppringt fra telefonnummer 48351223, hvor en person har utgitt seg for å ringe fra politiet og ha behov for deres bank-id, heter det i en pressemelding.

Nummeret som er benyttet tilhører en tjenesteperson, som er utsatt for såkalt «spoofing».

- Det er min kollega sitt nummer som er blitt misbrukt, forteller Grimnes.

Hennes kollega har i dag blitt oppringt av mange person som vil gi ham kjeft for at han har svindlet dem. Men det har han jo ikke gjort – nummeret hans er blitt «spoofet», altså tatt og benyttet til svindel. Det betyr at nummeret det reelt sett blir ringt fra, skjules, og et annet nummer kommer opp.

- Han, min kollega, har snakket med flere titalls personer i dag, han antyder opp mot 100 som har ringt ham, sier Grimnes.

- MÅLRETTET: En 17-åring er skadd etter å ha blitt knivstukket på Holmlia bibliotek. Deichman har opprettet krisestab som følge av hendelsen. Video/foto: NTB Vis mer

Bedt om bank-id

Når folk sjekker nummeret som har ringt dem, så kommer det opp at han er politimann. I flere av telefonsamtalene har personen som ringer gitt seg ut for å være fra Økokrim.

Grimnes forteller at de svindelutsatte har blitt bedt om å ringe Oslo politidistrikt, og så har de fått nummeret dit.

- Men når de tror de ringer til Oslo politidistrikt, treffer de en ny svindel, en ny «spoof». Modusen har ikke vært helt likt på alle, men typisk er at de får beskjed om at kredittkortet er i ferd med å bli svindlet for mange hundre tusen kroner, og så sier personen at «jeg kan være behjelpelig med å stoppe det, men da må jeg få personopplysningene dine», sier Grimnes.

Hun anslår at flere aktører er involvert. Til VG opplyser hun at flere er blitt svindlet for over 100 000 kroner.

- Det er en stor aktivitet på «spoofing»- fronten for tida, sier hun.

- Ikke del

Grimnes forteller at hennes kollega nå må vurdere å få seg nytt telefonnummer.

Politioverbetjenten minner om at ingen offentlige aktører, som politiet, vil be deg gi sensitive opplysninger, som bank-id,b på telefon.

Politiet har en klar oppfordring:

- Vi vil på det sterkeste oppfordre til ikke å dele personlig informasjon, kortopplysninger eller bank-id. Dersom man blir oppringt fra nummer 48 35 12 23 bør man avslutte samtalen og melde fra til politiet på 02800, skriver politiet i pressemeldingen.

- Det er grunn til å tro at svindlerne har kjennskap til at nummeret tilhører en politiansatt, heter det videre.

Grimnes forteller at de som ringer snakker plettfritt norsk og er veltalende.

Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no