Betydningen av hudkontakt

De fleste oppfatter berøring som hudkontakt mellom to mennesker. Men berøring har også andre dimensjoner, skriver overlege Ole Fyrand.

Publisert
Sist oppdatert

Huden og nervesystemet er nært knyttet til hverandre, fordi begge kommer fra de samme strukturer i menneskets tidlige utvikling. Denne nære kontakten bevares hele livet.

Huden har et rikt nervesystem som formidler kontakt mellom hud og hjerne, og omvendt. Denne gjensidige stimuleringen vedvarer hele livet - huden sender signaler til hjernen, hjernen sender svar tilbake til huden. Dette ser vi klart i det seksuelle samspillet mellom to partnere. Huden stimuleres og sender svar tilbake ved å forandre temperatur, fuktighet og dufter.

Hudstimulering er også viktig for den nyfødte i livets første fase. I denne tiden er huden det best utviklede sanseorganet som tar imot signaler fra den nye verden rundt den nyfødte. Gjennom disse erfaringene får den nyfødte informasjon om hvordan det er «å være til» i denne verden. Våre tidligste erfaringer er viktige for vårt senere forhold til verden. Skal dette være preget av positiv imøtekommenhet, eller tilbaketrekkende skepsis og mistenksomhet?

Direkte og indirekte berøringDe fleste oppfatter berøring som hudkontakt mellom to mennesker. Men berøring har også andre dimensjoner. Det framgår ikke minst av dagligdagse uttrykk. Vi kan føle oss «ille berørt» når vi opplever noe som sjenerende, og vi kan bli «rørt til tårer» av et dikt eller musikkstykke når andre menneskers opplevelser og følelser formidles til oss gjennom kunstens verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer