Deltidsjobb for studenter

Betydningsfullt både i studietida og for videre karriere

For mange studenter strekker ikke studielånet til, og da kan en jobb «på si» ha mye å si. Men bør studenten tenke videre karriere eller god lønn og gunstig arbeidstid i valg av deltidsjobb?

KARRIEREBYGGING: Studenter har gjerne deltidsjobb i et klassisk serviceyrke, som restauranter, butikker og kaféer. Det er imidlertid mye god erfaring fra disse jobbene som kan bli relevant for framtidige arbeidsgivere i helt andre bransjer, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstock/NTB
KARRIEREBYGGING: Studenter har gjerne deltidsjobb i et klassisk serviceyrke, som restauranter, butikker og kaféer. Det er imidlertid mye god erfaring fra disse jobbene som kan bli relevant for framtidige arbeidsgivere i helt andre bransjer, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Nylig skrev Dinside om at flere studenter går i minus hver måned hvis de bare lever av studielånet de får fra Lånekassen.

Dette fører, blant annet, til at studenter tar opp kreditt- og forbrukslån for å betale regningene sine, eller opplever å få inkassogjeld grunnet ubetalte krav.

Slik usikret gjeld kan forfølge studentene langt inn i voksenlivet og potensielt koste dem boligdrømmen.

Viktig deltidsjobb

Derfor er det et mye bedre alternativ at studentene tar en deltidsjobb for å spe på til livets opphold.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Danske Bank, svarer 58 prosent av studentene at de har hatt deltidsjobb ved siden av studiene i løpet av 2020 og 2021.

Videre er 22 prosent av studentene helt klare på at de ikke kunne klart seg uten deltidsjobben, mens 34 prosent svarer at de helt sikkert hadde fått hjula til å gå rundt uansett. 70 prosent av studentene oppgir at deltidsjobb bidrar til nyttig arbeidserfaring.

- Enormt trøkk

Ifølge Finn.no er det 1651 ledige deltidsstillinger per 23. august 2021, hvorav de fleste er i Viken fylke og innenfor stillingkategorien «butikkansatt».

Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for Finn.no Jobb, forteller om en meget god utvikling i antallet stillingsutlysninger hos dem første halvår i år, med nesten 50 prosent økning i det totale antallet ledige stillinger sammenlignet med samme periode i fjor.

- Tar vi et dypdykk i deltidssegmentet, har det vært et enormt trøkk. Økningen er faktisk på hele 52 prosent for første halvår sammenlignet med fjoråret. Mai er foreløpig den absolutt «hotteste» måneden, med en økning på 110 prosent i antall deltidsstillinger sett mot året før, sier Ringvold til Dinside.

Han påpeker videre at det ikke er så overraskende at mai ble toppmåneden. Da lettet nemlig en del av de strengeste coronarestriksjonene, særlig innenfor bransjer som var veldig hardt rammet, som restaurant, uteliv, butikk og varehandel.

Det er imidlertid ikke bare tilbudet av jobber som har økt, også etterspørselen er stor - bare i juni hadde Finn.no Jobb over 7,5 millioner annonsebesøk.

- Arbeidsmarkedet er brennhett akkurat nå, uansett om du er på jakt etter heltid eller deltidsstilling, konkluderer Ringvold.

Tenke praktisk eller karriere?

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank forteller at en av hovedårsakene til at studenter jobber ved siden av studiene, er behovet for ekstra inntekt ved siden av studielån og stipend.

- Derfor er lønn viktig å tenke på når du søker jobb som student. Arbeidstid er også vesentlig - de bør være forenelig med studielivet. Helgejobbing eller jobb om ettermiddagene er derfor viktig å tenke på når du søker jobb dersom undervisningen foregår på dagtid, sier Olsen til Dinside.

- Men er du så heldig at deltidsjobben er relevant for studiet, er jo det også en stor fordel, legger hun til.

Står det mellom høyere lønn og mer gunstige arbeidstider eller superrelevant arbeidssted, er det viktig å gjøre en vurdering på hva som er best for deg der og da, ifølge Olsen.

HELT SJEF: Studenten August (25) slo 1800 søkere og fikk sommerjobben som konsernsjef i Adecco. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Gull verdt

Likevel trenger det ikke å enten eller:

- Gode referanser er kjempeviktig og gull verdt å ha med seg videre i arbeidslivet. Deltidsjobben er også uansett med på å bygge nettverk, som kan ha stor betydning for din videre karriere, sier Olsen.

Mange studenter har deltidsjobb innen klassiske serviceyrker, som restaurant, butikk og kafé.

- Det er mye fin erfaring fra disse jobbene, som også kan gjøres relevant for framtidige arbeidsgivere. Disse deltidsjobbene innebærer kommunikasjon med kunder og ytelse av god service, og i svært mange permanente jobber er dette gode egenskaper for de ansatte å ha, framholder forbrukerøkonomen.

Hva med pensjon?

Tidligere var det slik at du måtte være ansatt i tolv måneder for å få med deg oppspart pensjon, noe som har endret seg etter at egen pensjonskonto ble innført i år.

- Nå får du med deg pensjonsopptjening selv om ansettelsesforholdet er kortere enn det, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstand i Storebrand til Dinside, men legger til:

- Det er fremdeles et par andre kriterier som må være på plass før du får deltidsjobb-pensjon fra arbeidsgiver.

PENSJON: Pensjonen din er delt i tre. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer
  • Folketrygden gir deg 18,1 prosent i pensjon av all lønn inntil 7,1 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer rundt 755 000 kroner i 2021. Dette gjelder av alt du tjener fra du er 13 år.
  • Når det gjelder pensjon fra arbeidsgiver, er det noen andre kriterier som trer inn. Du må ha fylt 20 år, og være ansatt i mer enn 20 prosent stilling i løpet av året, eller som et snitt de siste tre årene. Dette endres, derimot, fra 2023. Da vil du få pensjonssparing fra arbeidsgiver på det du tjener over tusen kroner fra du er 13 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer