Deltidsjobb for studenter

Betydningsfullt både i studietida og for videre karriere

For mange studenter strekker ikke studielånet til, og da kan en jobb «på si» ha mye å si. Men bør studenten tenke videre karriere eller god lønn og gunstig arbeidstid i valg av deltidsjobb?

KARRIEREBYGGING: Studenter har gjerne deltidsjobb i et klassisk serviceyrke, som restauranter, butikker og kaféer. Det er imidlertid mye god erfaring fra disse jobbene som kan bli relevant for framtidige arbeidsgivere i helt andre bransjer, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstock/NTB
KARRIEREBYGGING: Studenter har gjerne deltidsjobb i et klassisk serviceyrke, som restauranter, butikker og kaféer. Det er imidlertid mye god erfaring fra disse jobbene som kan bli relevant for framtidige arbeidsgivere i helt andre bransjer, ifølge forbrukerøkonom. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Nylig skrev Dinside om at flere studenter går i minus hver måned hvis de bare lever av studielånet de får fra Lånekassen.

Dette fører, blant annet, til at studenter tar opp kreditt- og forbrukslån for å betale regningene sine, eller opplever å få inkassogjeld grunnet ubetalte krav.

Slik usikret gjeld kan forfølge studentene langt inn i voksenlivet og potensielt koste dem boligdrømmen.

Viktig deltidsjobb

Derfor er det et mye bedre alternativ at studentene tar en deltidsjobb for å spe på til livets opphold.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Danske Bank, svarer 58 prosent av studentene at de har hatt deltidsjobb ved siden av studiene i løpet av 2020 og 2021.

Videre er 22 prosent av studentene helt klare på at de ikke kunne klart seg uten deltidsjobben, mens 34 prosent svarer at de helt sikkert hadde fått hjula til å gå rundt uansett. 70 prosent av studentene oppgir at deltidsjobb bidrar til nyttig arbeidserfaring.

- Enormt trøkk

Ifølge Finn.no er det 1651 ledige deltidsstillinger per 23. august 2021, hvorav de fleste er i Viken fylke og innenfor stillingkategorien «butikkansatt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.