Big One lover chorizo på forsida, men pepperoni på baksida

Er det som står på pakka bare pølsevev?

OJDA: Big One-pizzaen står oppført med chorizo på forsida, men i ingredienslista finner vi bare pepperoni. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ORKLA FOODS NORGE
OJDA: Big One-pizzaen står oppført med chorizo på forsida, men i ingredienslista finner vi bare pepperoni. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / ORKLA FOODS NORGE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Big One California Style-pizza Venice Beach Meatballs skal ifølge forsida inneholde «meatballs, chorizo, bacon & sun-dried tomatoes».

Men i ingredienslista er ikke chorizo nevnt med et ord. Derimot står pølsebitene deklarert som «pepperonipølse».

- Pepperoni og chorizo er vel to litt smaksrike pølser begge to, forteller daglig leder Anni Byskov i Annis Pølsemakeri til Dinside.

- Men de er ikke den samme pølsa.

LES OGSÅ: Stort test av ferdigmat – en Big One-pizza stikker av med seieren!

BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge lover å endre pakka. Foto: KRISTIN SØRDAL
BEKLAGER: Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge lover å endre pakka. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Skylder på skrivefeil

- Hvorfor står det på forsida at pizzaen inneholder chorizo, om det egentlig er pepperoni?

- Vi beklager, men her har det skjedd en feil, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge til Dinside.

- Det er chorizo på pizzaen, og det skal stå chorizopølse i innholdsdeklarasjonen. Vi kommer til å endre dette neste gang vi skal trykke opp ny emballasje.

LES OGSÅ: Pistasjis selges helt uten pistasj, er det lov?

Produsenten om pølsa

 • - Chorizo og pepperoni er begge godt krydrede pølser basert på enten storfekjøtt eller svinekjøtt med lange tradisjoner og opprinnelse i henholdsvis Spania og Italia, sier Brennskag i Orkla Foods Norge.
 • - Vi har valgt å lage våre på kun storfekjøtt. Det foreligger mange forskjellige oppskrifter på begge pølser, og de ulike produsentene opererer med sine egne oppskrifter.
 • Dinside har sjekket, og ingrediensene etter «pepperoni» på Venice Beach Meatballs er de samme som etter «chorizo» på Big One Meat Lover, og ikke de samme som andre Big One-er sin pepperoni.

 • Ulovlig merking

  - Det du legger fram der er en merkefeil. I mine ører er ikke chorizo det samme som pepperoni, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til Dinside.

  De passer på at produsenter følger Matinformasjonsforskriften, som bestemmer hvordan maten i norske butikker merkes. Hovedpoenget er enkelt: Alle opplysninger skal være korrekte. Om en matvare lover å inneholde chorizo, men oppgir å inneholde pepperoni, bryter man forskriften.

  Orkla Foods Norge mener altså at Big One bare har en skrivefeil, og inneholder chorizo. Men i utgangspunktet spiller det ingen rolle: Mat som er feil merket bryter forskriftene.

  LES OGSÅ: Sliter du også med å lese holdbarhetsdatoen på maten din?

  KAN VÆRE ALVORLIG: Seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet mener det er viktig at maten vår merkes riktig. Foto: MATTILSYNET
  KAN VÆRE ALVORLIG: Seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet mener det er viktig at maten vår merkes riktig. Foto: MATTILSYNET Vis mer


  Kan være alvorlig

  - Pizzamerkingen er jo feil, og den ville blitt påpekt av oss og pålagt å endres, sier Wold om en tenkt situasjon hvor merkingen skulle vurderes av Mattilsynet.

  - Feil bruk av navn eller varebetegnelser kan i ytterste konsekvens ha alvorlige konsekvenser. For eksempel om chorizo hadde vært fri for allergener som pepperoni kan inneholde.

  Orkla Foods Norge sier de trolig har ny emballasje i butikkene i begynnelsen av august. Denne gangen med chorizo, og ikke pepperoni, på pakka.

  LES OGSÅ: Ferdig-kjøttkaker inneholder mer enn 65 ulike ingredienser – vi spurte hva de betød

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer