Statsbudsjettet 2021

Bil: Dette blir dyrere

Avgiftsendringer for drivstoff og forsikring.

OVERRASKET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl uttrykker overraskelse over årsavgiften for elbiler. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021 foreslås flere endringer som vil treffe deg med bil i husholdningsbudsjettet.

Den største nyheten er kanskje at det foreslås at elbilene må betale veiavgift - eller mer korrekt trafikkforsikringsavgift.

Det foreslås imidlertid ikke full avgift som for andre biler - men slik avgiften er for motorsykler, som er 5,85 kroner per døgn - mot 8,40 per døgn for bensin- og dieselbiler. Samtidig har regjeringen foreslått å senke avgiften på diesel.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl uttrykker overraskelse over dette og andre punkt i statsbudsjettet, av det som dreier seg om bil:

- Årsavgiften for elbiler overrasker. Denne vil nå øke fra 0 kroner til å være på drøye 2000 kroner, sier Sandmæl til Dinside.

- Det har også blitt en økning i CO2-avgiften for nybilkjøp. Og avgiftsøkning for hybridbiler gjennom økt rekeviddekrav. CO2-avgiften økes på drivstoff, men kompenseres gjennom redusert veibruksavgift, sier Sandmæl videre.

Her er noen av forslagene:

#1: Drivstoffavgiftene

Regjeringen foreslår å redusere satsene i veibruksavgiften for å unngå at forslaget om økt CO2-avgift på mineralske produkter og økt omsetningskrav for biodrivstoff skal føre til økte pumpepriser på drivstoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer