Bilferie? USA kan ruinere deg

Det er billig å leie bil i USA, men du kan ruinere deg om du ikke er tilstrekkelig forsikret. En liten ulykke kan utløse erstatningskrav på flere millioner dollar. I Europa er du i de fleste tilfeller automatisk godt nok forsikret - enten du leier eller kjører egen bil.

Publisert

- Jeg vil på det sterkeste anbefale nordmenn som leier bil under sitt opphold i USA å tegne utvidet ansvarsforsikring, sier Tore Tøtdal, som for tiden er gjesteforeleser ved juridisk fakultet, University of North Dakota. Tøtdal har både norsk og amerikansk juridikum.

Trygdesystemet i USA er dårligere enn det europeiske slik at behovet for økonomisk kompensasjon er større. I tillegg kan amerikanske erstatningskrav komme opp i astronomiske beløp sammenlignet med Europa. Bilutleiebyråer i USA er riktignok forpliktet til å inkludere ansvarsforsikring i leiekontrakten. Men i de fleste amerikanske stater er forsikringssummen for smuler å regne i forhold til de kravene man kan møte.

- I mange tilfeller inneholder de amerikanske utleiebyråenes "standardforsikring", en dekning av skader på tredjeperson på bare 20.000 dollar, sier Tøtdal.

Han anbefaler sterkt at du tegner tilleggsforsikring, en såkalt Additional Liability Insurance (ALI), på minst seks og en halv millioner kroner, en anbefaling norske forsikringsselskaper støtter.

Bestill USA bilen i Norge

- Vi er oppmerksomme på forholdene i USA og tilbyr derfor alle våre kunder en forsikringspakke som inneholder de nødvendige dekninger, sier Trond Storsveen i AVIS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer