Billig alkohol hos söta bror

Påsketørsten koster betydelig mer på Vinmonopolet enn på Systembolaget.

Publisert
Sist oppdatert

For mange nordmenn er Systembolaget Sveriges største turistattraksjon. Alle vet det er billigere å handle alkoholen i Sverige enn i Norge, men hvor mye billigere er det egentlig å kjøpe de edle dråpene over grensen?

Vi har sjekket prisene på noen av Vinmonopolets bestselgere og sammenliknet dem med Systembolagets priser.

Les også: Den perfekte påskevinen?

Pluss 38 prosent

I gjennomsnitt koster varene 38 prosent mer på Vinmonopolet enn på Systembolaget. Forskjellen er størst på pappvin (3 liter), som stort sett koster dobbelt så mye i norge som i Sverige.

Husk at vi bare har sjekket prisene på de mest populære varene i de forskjellige klassene, og at prisforskjellene vi fant ikke nødvendigvis gjenspeiler prisnivået på samtlige varer.

> Her finner du detaljerte prislister

 • Pappvin
 • J.P. Chenet Cabernet Syrah var den mest solgte pappvinen på Vinmonopolet i fjor. Hele 1.748.325 liter av denne vinen ble solgt til rødvinstørste nordmenn. Som du kan se av tabellen under, er det mye å spare på å kjøpe nordmenns favorittpapp over grensen. I Sverige koster nemlig denne treliterskartongen bare halvparten av prisen på Vinmonopolet. Tilsvarende prisforskjeller finnes også på andre populære sorter pappvin.

  Klikk på grafen for å komme til detaljert prisliste.
  Klikk på grafen for å komme til detaljert prisliste. Vis mer


 • Vin på flaske
 • Prisforskjellene på svakvin på flaske er også betydelige. Den portugisiske vinen Vidigal Reserva fra 2004 koster 85 kroner på Polet, noe som ikke er avskrekkende for en rødvin å være. Men så kan du ta i betraktning at du får den sammen vinen for under femtilappen på svenskesiden av grensen.

  Billig alkohol hos söta bror


 • Brennevin
 • Sammenliknet med prisforskjellene på pappvin og flaskevin, er ikke svenskehandelen på brennevin like besparende. Men det er fortsatt billigere over grensen. En av de mest populære sortene, Baileys Original Irish Cream, koster drøyt 20 prosent mer på Vinmonopolet enn Systembolaget.

  Billig alkohol hos söta bror


  Dårlig dag for Strömstad

  Skjærtorsdag valfarter nordmenn over landegrensen for å feste og kjøpe billig mat hos söta bror. Svenskene har ikke fri denne dagen, så det betyr åpne butikker, og mulighet for å gjøre et handlekupp, for oss nordmenn.

  Åpningstider

 • Vinmonopolet stenger kl 15.00 onsdag 19. mars, i de fleste utsalgstedene i landet. Egersund stenger klokken 14.00 og Båtsfjord stenger klokken 13.00 denne dagen. Påskeaften holder Vinmonopolet stengt i hele landet.
 • Systembolaget holder åpent på skjærtorsdag, stort sett mellom kl. 10.00 - 18.00 (med unntak av utsalg i Strömstad-regionen, hvor utsalgene er stengt denne dagen). Systembolaget er også åpen påskeaften, stort sett til kl. 13.00.


 • Og det er ingen andre steder nordmenn flest drar enn til Strömstad for å handle billig mat og alkohol. Cirka 47 prosent av alle dagsturer nordmenn tar går til denne regionen, ifølge Statistisk sentralbyrå. I fjor ble det svidd av 4,6 milliarder kroner på nordmenns shopping i nettopp denne delen av Sverige.

  Ja, vi elsker billig kjøtt og alkohol

  Nordmenn som regner med å kjøpe alkoholkvoten sin i Strömstad skjærtorsdag blir nok skuffet. Kommunen har nemlig bestemt at byens Systembolag skal holde dørene stengt nettopp denne dagen.

  I resten av Sverige er riktignok vinutsalgene åpne.

  AKTUELT:


  Prisene vi referer til i denne saken er hentet fra Vinmonopolet og Systembolagets nettsider 17. mars 2008. Vi tar forbehold om feilprising og utsolgte varer.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer