Billig boliglån i utlandet

Er det for farlig å ta opp lån i et land med lav rente? Eller å sette sparepengene i et høyrenteland?

Publisert
Sist oppdatert
- Dette er ikke for folk med stram økonomi.Petter Ølberg, valutamegler i Sparebank 1 SR-bank.


Har vi det bedre eller verre enn borgerne i andre land når det kommer til hva vi må betale i månedlige renteutgifter på våre boliglån - og andre lån?

Sjekk boliglånskalkulatoren

Høyt i Norge

Slik det ser ut akkurat nå, er nok svaret ja. For ifølge vår oversikt over rentene i all verdens land, ligger vi ganske høyt i forhold til land vi ofte sammenlikner oss med.

Hvor mye høyere rente tåler du? Det kan du sjekke her i DinSides renteendringskalkulator

Vi har her valgt å konsentrere oss om rentenivåene i de vestlige og industrialiserte land, da folk flest nok vil være skeptiske til å ta opp lån i (eller alternativt: sende sparepengene til) eksempelvis Sierra Leone, Irak eller Botswana.

Japan og Sveits

Flytte lån og sparepenger

Ville du vurdert å flytte ditt lån eller dine sparepenger til et av disse land? (Avsluttet)
Ja, smart triks(76%) 285
Vet ikke(13%) 50
Nei, dette er for farlig(11%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er norsk rentenivå så høyt at det kan være lønnsomt å se til utlandet for å få lån? Eller er risikoen for stor?

Umiddelbart kan det jo virke attraktivt å ta opp lån i eksempelvis japanske yen eller sveitsiske franc, der styringsrenten er henholdsvis 0,5 og 2,75 prosent.

- Mange av våre kunder har hatt lån i japanske yen, men de fleste konverterte til sveitsiske franc, og tok dermed ut en gevinst. I perioden 2005-2006 var langt de fleste lån i franc, men også her valgte veldig mange å ta ut gevinsten. Nå er mange igjen interesserte i lån i sveitsiske franc, fordi kursen på franc har gått opp. Jo høyere kurs, jo lavere er også risikoen, sier valutamegler i Sparebanken 1 SR-bank, Petter Ølberg.

Men er dette noe "alle" bør vurdere?

- Nei. Dette er ikke et generelt produkt. Man bør ha en veletablert og godt ordnet økonomi. Noen har trodd at dette er en gyllen anledning for folk med dårlig økonomi, men dette er ikke for folk med stram økonomi. Man må ha råd til å påta seg en risiko, sier Ølberg.

- Vi er ganske tydelige på at man eksponerer seg for risiko om man tar opp valutalån. Dette er mest for de som også har inntekt i utenlandsk valuta, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnBNOR.

Ekspertene fikk rente-rett

Renten i 27 land

Under kan du se styringsrentene i 12 ulike land og 15 euroland (disse 15 landene har da samme styringsrente gjennom sentralbanken ECB):

Rentene i ulike land
LandStyringsrente 
Norge5,25 % 
Sverige4,00 % 
Danmark4,25 % 
Euroland4,00 % 
USA3,25 % 
Storbritannia5,50 % 
Japan0,50 % 
Sveits2,75 % 
Australia6,75 % 
New Zealand8,25 % 
Canada4,00 % 
Island13,75 % 
Tyrkia15,50 % 
Kilde: Jyske bank, Norges Bank, The swiss nationalbank, Danmarks Nationalbank, Reserve Bank of Australia, Reserve Bank of New Zealand, Bank of Canada, Central Bank of the Republic of Turkey og Central Bank of Iceland.

Bemerk at lånerenten i en bank sannsynligvis vil ligge litt høyere enn styringsrenten til sentralbanken i det aktuelle landet. I Norge er de beste lånerentene cirka én prosentpoeng høyere enn Norges Banks styringsrente.

Kan være verre

På den andre siden - tabellen viser også en rekke land som har en mye høyere rente enn Norge. Island har eksempelvis en styringsrente på 13,75 prosent, og Tyrkia en rente på 15,50 prosent.

Hadde du hatt to millioner kroner i boliglån på Island, og en bankrente på 14,75 prosent, ville de månedlige utgiftene til lån og avdrag vært nesten 20.000 kroner.

På den annen side kunne man kanskje bli fristet til å sende sparepengene hit. Men går det?

- Vi har hatt enkeltsituasjoner der folk ønsker å plassere sparepengene sine i høyrenteland. Men det er minimalt i forhold til lånemarkedet, sier valutamegleren i SR-bank, og legger til:

- Disse landene er nemlig ekstremt risikofylte. Det er en grunn til at de ligger på et så høyt rentenivå. Rentegevinsten for ett år kan forsvinne på en uke eller to, om valutakursen svinger med ti prosent. Jo høyere renten er i landet, jo høyere er også risikoen for store valutasvingninger. Man skal være fantastisk flink på timing for å tjene penger på dette, sier han.

- Det er i hovedsak profesjonelle kunder som foretar slike investeringer, og bare veldig sjelden privatkunder. Det er i så tilfelle avanserte privatkunder, som også ofte har inntekt i den utenlandske valutaen, sier Rasmussen i DnBNOR.

Skulle du likevel velge å forsøke deg på investering i høyrenteland, fungerer dette ved at man oppretter en valutakonto (eksempelvis i islandske kroner) i en norsk bank. Den norske banken har da en samlet konto i en islandsk bank, og du får samme renteavkastning som hvis du hadde hatt egen konto på Island. (Det skal, ifølge vår kilde i Sparebanken 1 SR-bank, ikke være mulig for privatpersoner å opprette konti på eksempelvis Island).

Mer om rente og lån:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer