Billig lån hos skattefuten

Ett regnestykke viser at det faktisk er lønnsomt å skylde penger til skattefuten.

Skatterenter er kanskje ikke så ille likevel....
Skatterenter er kanskje ikke så ille likevel.... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle næringsdrivende samt en rekke lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt nå i oktober.

I juni fikk de med forenklet likning sitt oppgjør.

Men uansett: Betalte du ikke inn skyldig skatt før 30. april, vil skattefogden beregne et rentegebyr. For de med oppgjør i juni er dette på 4,5 prosent. For de som får oppgjør nå er renten 5 prosent.

Sure penger

Sure penger, tenker du sikkert - du som nå sitter med en heftig skatteregning.

Opp med humøret sier vi, for et regnestykke viser at det faktisk er mer lønnsomt å skylde penger til skattefogden, enn at de skylder deg penger.

Tenk deg følgende eksempel:
I 2001 "lånte" du 50.000 kroner av staten i form av skyldig skatt. Disse pengene skal du tilbakebetale i slutten av oktober 2002.

I gjennomsnitt har lånets løpetid gått fra 1. juli 2001 (midten av 2001) til 1. november 2002. Total løpetid har altså vært seksten måneder.

Over disse seksten månedene har du betalt en rente på fem prosent. Du har dermed bare betalt en (årlig) effektiv rente på 3,75 prosent. Med andre ord en rente det er umulig å oppnå hos vanlig banker og kredittinstitusjoner.

Dårlig innskuddsrente

La oss i stedet si at du hadde betalt 50.000 kroner for mye i skatt i 2001. Disse pengene har du med andre ord lånt ut til staten i femten måneder. For dette får du fem prosent i rente. Den effektive innskuddsrenten blir dermed fire prosent.

Fire prosent i innskuddsrente er langt under det du kan oppnå i finansmarkedet. En av de beste bankene i Norge tilbyr nå 7,4 prosent i innskuddsrente. Altså nesten det dobbelte.

Moralen er: Har du bruk for lån, er det lurt å skylde skattepenger. Men har du penger til overs, er det lite lurt å "spare" disse pengene hos skattefuten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer