Billig like bra som dyrt

Synstesten er viktigere enn kvalitetsforskjeller på brillen, men noen fordeler har de dyreste glassene.

Kvalitetsmessig er det ikke mye som skiller disse brillene, men prismessig er det mer ... De billigste brillene i hver kategori nederst, de dyreste øverst. Foto: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Kvalitetsmessig er det ikke mye som skiller disse brillene, men prismessig er det mer ... De billigste brillene i hver kategori nederst, de dyreste øverst. Foto: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synstesten er det kanskje viktigste kvalitetsmomentet når du skal kjøpe nye briller. For kvaliteten på brillene og glassene som sådan er temmelig lik.

Dette viser en test av briller og brilleglass utført av det svenske forskningsinstituttet, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fire optikerkjeder under lupen

Det svenske forskningsinstituttet har analysert kvaliteten på briller fra fire norske optikerkjeder: Synsam, Brilleland, Specsavers og Interoptik. De fant at kvaliteten på brillene i all hovedsak var sammenliknbare, med visse forbehold. Mer om dette kan du lese lenger ned i artikkelen.

Synstesten viktigst

Men de fant også til dels store avvik hva gjelder hva de ulike optikerne foreskrev som korrekt brilleglass for testpersonene. SP understreker at de i denne rapporten ikke kan evaluere nøyaktigheten synstestene, da dette ikke bare avhenger av instrumentene, metodene og optikeren som utfører testen - men også av personen som får testet synet sitt. Forhold hos personen under lupen som kan ha innvirkning på synstesten er personens evne til bedømming, helsa på testtidspunktet, medisinske forhold eller gamle briller/linser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer