Du har sikkert fått med deg at mørk sjokolade er sunnere enn lys.
Men spiller prisen noen rolle? Er dyre, mørke sjokolader bedre enn billige?
Les også: Disse sjokoladene bør du spise
Nettopp dette spørsmålet stiller en leser i det danske forbrukermagasinet Samvirke.dk.
Billigst er best
Leif Skibsted, som er forsker på naturlige antioksidanter i mat, ekspert i molekylær gastronomi og professor i fødevarekjemi ved universitetet i København, gir følgende svar:
«Kakaosmør gir sjokoladen en mild smak, mens kakaopulver gjør sjokoladen bitter.
Kakaosmør er den dyre bestanddelen av kakao. De billigere sjokoladene inneholder derfor relativt mer kakaopulver enn dyre produkter som har samme prosentangivelse og dermed også flere flavonoider, da flavonoider finnes i kakaopulveret og ikke i kakaosmøret.
Så med hensyn til flavonoidinnholdet er billigst faktisk best!»
Les også: Den beste tursjokoladen
Derfor er flavonoider bra
Det er flavonoidene, en type antioksidanter i kakaobønnene, som gir sjokoladen dens helsegunstige effekt. Desto mer kakao sjokoladen inneholder, desto høyere nivåer av flavonoider, skriver Helsenett.
Les også: Vin og sjokolade forlenger livet
Forskning har blant annet vist at mørk sjokolade - som en del av en sunn livsstil - kan:
- redusere blodtrykket
- minske risikoen for hjertesykdom
- senke konsentrasjonen av dårlig kolesterol i blodet (LDL)
- øke blodgjennomstrømningen til hjernen
- redusere blodsukkeret
Fråtsing fjerner alle helsefordeler
Men selv om mørk sjokolade inneholder sunne flavonoider, bør du begrense inntaket. Sjokolade inneholder også en del fett, sukker og kalorier. Spiser du for mye, kan alle helsefordelene forsvinne.
Les også: Unngå kalorismell
Omtrent 30 gram med mørk sjokolade daglig er nok noe som tilsvarer omtrent 150 kalorier, skriver Helsenett.no.