Billig strøm til jul?

STRØM: Selv om strømprisene har falt kraftig de siste ukene er det ikke sikkert du får billigere strøm. Innkrevingen av forbruksavgiften flyttes nemlig over fra strømleverandøren til netteier.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV93656)]

Prisutviklingen er tydelig: Strømprisene fortsetter å falle.

Forklaringen

Mer nedbør gjør at tilsiget til vannmagasinene nærmer seg normalen. I tillegg øker snømagasinene, som også ser ut til å legge seg på sitt vanlige nivå for sesongen. Det milde været gjør også at forbruket er lavt.

I følge NVE var det - for norden sett under ett - et samlet forbruk på cirka 8 TWh i uke 49. I fjor på samme tid var forbruket 9 TWh.

Alt dette gjør at prisene i døgn- og terminmarkedet fortsetter å falle. For deg som kunde betyr det at kraftleverandørene justerer ned prisene du må betale. Gjennomsnittsprisen ser ut til å bli 56,7 øre/kWh i uke 52. Det er en nedgang på 1,3 øre/kWh fra uke 50.

Endring i prissystemet

Det er spesielt fastpris-avtalene som har falt kraftig i pris den siste uka. Et godt eksempel er Luster Energiverk som har satt ned prisen fra 52,90 til 35.90.

Men dessverre er ikke dette en ren prisreduksjon. Fra og med den 1. januar 2004 vil nemlig ansvaret for å kreve inn forbruksavgiften på 9,5 øre per kwh bli overført fra kraftleverandørane til nettselskapene. Denne omleggingen gjør at nettleien vil bli høyere fra 1/1 -2004, men også at kraftprisen blir tilsvarende lavere.

I utgangspunktet skal altså den samlede prisen for nettleie og kraft bli den samme som før omleggingen. I følge nettsidene til Gudbrandsdal Energi innebærer imidlertid forslaget til statsbudsjettet for 2004 en økning av forbruksavgiften fra 9,5 øre/kWh til 9,67 øre/kWh fra 01.01.2004.

Men følger alle med?

De fleste leverandørene er raske til å sette opp prisen til deg som kunde når markedet endrer seg. Men når prisene skal settes ned er det dessverre ikke alle som er like raske. Trykk på lenkene nedenfor for å se hvordan din strømleverandør ligger an.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer