Billig strøm til jul?

STRØM: Selv om strømprisene har falt kraftig de siste ukene er det ikke sikkert du får billigere strøm. Innkrevingen av forbruksavgiften flyttes nemlig over fra strømleverandøren til netteier.

Publisert
Sist oppdatert

Prisutviklingen er tydelig: Strømprisene fortsetter å falle.

Forklaringen

Mer nedbør gjør at tilsiget til vannmagasinene nærmer seg normalen. I tillegg øker snømagasinene, som også ser ut til å legge seg på sitt vanlige nivå for sesongen. Det milde været gjør også at forbruket er lavt.

I følge NVE var det - for norden sett under ett - et samlet forbruk på cirka 8 TWh i uke 49. I fjor på samme tid var forbruket 9 TWh.

Alt dette gjør at prisene i døgn- og terminmarkedet fortsetter å falle. For deg som kunde betyr det at kraftleverandørene justerer ned prisene du må betale. Gjennomsnittsprisen ser ut til å bli 56,7 øre/kWh i uke 52. Det er en nedgang på 1,3 øre/kWh fra uke 50.

Endring i prissystemet

Det er spesielt fastpris-avtalene som har falt kraftig i pris den siste uka. Et godt eksempel er Luster Energiverk som har satt ned prisen fra 52,90 til 35.90.

Men dessverre er ikke dette en ren prisreduksjon. Fra og med den 1. januar 2004 vil nemlig ansvaret for å kreve inn forbruksavgiften på 9,5 øre per kwh bli overført fra kraftleverandørane til nettselskapene. Denne omleggingen gjør at nettleien vil bli høyere fra 1/1 -2004, men også at kraftprisen blir tilsvarende lavere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer