Billig vinterkraft

Siden det ikke er ubegrenset lagringskapasitet for vannet, svinger prisen over året. Men i det vi går inn i de to kaldeste månedene er det stadig billig på kraftbørsen.

Den norske vannkraften har konkurranse fra dansk kullkraft. Og billig olje gir billig kull.
Den norske vannkraften har konkurranse fra dansk kullkraft. Og billig olje gir billig kull. Vis mer
Publisert

Selv om det nå er syv år siden innføringen av det "frie" kraftmarkedet, har de fleste forbrukere fremdeles aldri byttet leverandør for strømmen hjemme. Det lengste de fleste husholdninger har strukket seg i å foreta markedsvalg er der e-verket har bedt oss velge mellom variabel kraftpris og å binde prisen i ett eller flere år.

Vanligvis billigere om sommeren

Det er variabel kraftpris som er det vanligste produktet, det som inngår i DinSides strømkalkulator. Men det finnes etterhvert en rekke andre produkter. Det mest interessante av disse er å betale børspris for strømmen. Det er en felles, nordisk kraftbørs i Oslo, hvor priser noteres fra time til time hele døgnet. Noen få e-verk lar deg kjøpe strøm av dem til denne prisen, pluss et lite påslag for administrasjonen.

For eksempel hos Interkraft i Kristiansand kan du kjøpe kraften til samme pris som storindustrien handler til over kraftbørsen, pluss 40 kroner i måneden.

Denne prisen svinger fra time til time. Men for å forenkle det hele, brukes ukemiddelprisen, det vil si gjennomsnittet av timenoteringene over en uke. Hvor mye av forbruket ditt som skal tillegges vedkommende uke, bestemmes av en standardisert forbruksprofil for husholdninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.