Billige bøker krever sterkere medisin

KOMMENTAR: Fra 1. januar skal alle bokhandlere, bokklubber og øvrige forhandlere ha lik rett til å gi rabatt på bøker. Spørsmålet er om ikke virkningen av denne medisinen forsvant på nitti-tallet.

Publisert
Sist oppdatert

For en forbrukerjournalist er det umulig å ikke heie når statsrådene Meyer og Svarstad Haugland i en felles pressemelding nå gir et dolkestøt til den prehistoriske bransjeavtalen for bøker.

Fra 1. januar 2005 vil alle bokhandlere, bokklubber og øvrige forhandlere ha lik rett til å gi rabatt på bøker innenfor genrene fag- og lærebøker, sakprosa og skjønnlitteratur.

- Vi ønsker fortest mulig å avvikle bokklubbenes enerett til å gi rabatt. Dette av hensyn til mindre og uavhengige bokhandlere. Økt konkurranse vil gi leserne, bokkjøperne og kommunene et godt tilbud til lavere pris, sier de to statsrådene.

Overmodent

I jubelrusen må det likevel sies at denne beslutningen ikke kan sies å være veldig kontroversiell. Man må enten være interessent i Aschehoug eller Gyldendal, eller underlig skrudd sammen i hodet, for å argumentere med stor innlevelse for å videreføre bransjeavtalen. Avtalen har i lang tid satt til side forretningsprinsipper som gjelder for hele resten av samfunnet, og gir de fleste lesere en opplevelse av gufs fra tider med planøkonomi og kald krig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.