Billigere blir det nok ikke!

Nå er tiden inne for å gå amok i britiske nettbutikker.

Billigere blir det nok ikke!
Publisert
Sist oppdatert

Som DinSide skrev torsdag, har det britiske pundet nær sagt kollapset de siste dagene. Stygge arbeidsledighetstall og sterkere norsk krone får skylden for at 1 pund ikke koster mer enn 9,19 kroner.

- Pundet har ikke vært så lavt siden 1977, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

VALUTAKALKULATOR

Dramatiske tall

- Det kraftige fallet i pundet henger i stor grad sammen med den kraftige økningen i arbeidsledighet i Storbritannia. I løpet av en måned er det blitt 138.000 flere ledige i landet, noe som er den største økningen som noensinne er registrert i Storbritannia, forklarer Wilhelmsen til DinSide.

I tillegg har norsk krone styrket seg, som et resultat av saftig børsoppgang og betydelig høyere oljepris. Wilhelmsen sier kronestyrkelsen har ført til ytterligere svekkelse av pundet med kronen.

Netthandel med pund

Dette er selvsagt forferdelige nyheter for Storbritannia, men vi må jo ha lov til trekke litt på smilebåndet, og dra nytte av den rekordlave kursen. Britiske nettbutikker florerer av gode krisetilbud for tiden, og med en super valutakurs i tillegg, er dette tiden for å gjøre et gigantkupp.

Nok en gang må vi i DinSide bøye oss i støvet for nettbutikken Play.com. Maken til lave priser på filmer og spill skal du lete lenge etter. Før debatten raser; nei, vi får ikke penger av Play.com for å skrive dette, men vi bygger den positive omtalen på gjentatte gode personlige erfaringer fra flere av våre redaksjonsmedlemmer.

LES OGSÅ: Dra til Storbritannia og gjør et kjempekupp

Har du sett noe billigere?

La oss komme med et par eksepler: På Play.com kan du få en Alfred Hitchcock-samling (med norske undertekster), bestående av 14 DVD-er, til en pris på 17,99 pund - og helt gratis frakt! To av DinSides medarbeidere, meg selv inkludert, bestilte denne samlingen, og fikk den levert på døren med ekspressbud tre dager etter bestilling, for under 180 norske kroner.

Med dagens kurs, vil samlingen koste deg mellom 165-170 kroner, altså godt under 200-kronersgrensen.

Er du ingen Hitchcock-fan er nok annet å velge mellom. Blant annet kan du få hele Ringenes Herre-trilogien, totalt 14 disker med så mye ekstramateriale at øyelokkene blir tunge bare ved tanken, for 17,99 pund. Her garanterer vi riktignok ikke norske undertekster.

Eller hva med alle fire Die Hard-filmene for under hundrelappen?

I tillegg finner du en rekke kritikerroste tv- og dataspill til under 20 pund, hvor prisen i Norge ofte er over det tredobbelte. Mirror's Edge, Little Big Planet, Dead Space er bare noen av spillene du kan få til 17,99 pund akkurat nå. Sjekk også ut nettsidens fempundssalg, der alt går for i underkant av 50 kroner.

Andre britiske nettbutikker

Pass på 200-kronersgrensen!

DinSide anbefaler at du holder deg til forsendelser som koster litt under 20 pund, når du handler fra utenlandske nettbutikker.

Er verdien av forsendelsen på 200 kroner eller mer må du betale 25 prosent moms, samt Postens sure fortollingsgebyr på 103 kroner.

Valutakursen blir ikke regnet ut når du bestiller varen, men når varen blir fortollet. Om valutakursen stiger i løpet av den tiden, kan du altså gå på en aldri så liten smell. Derfor er det lurt å ha noen kroner å gå på.


Selvfølgelig finnes andre britiske nettbutikker med gode tilbud godt under 200-kronersgrensen. Sjekk ut blant annet HMV.co.uk for en rekke gode priser. Husk at her kommer frakten i tillegg.

DinSide har laget en liste over en del populære, britiske nettbutikker. Der finner du butikker som selger alt fra parfyme og kosmetikk, til leker og kontaktlinser. Det finnes selvfølgelig nettbutikker som selger billige klær, men husk at dersom du bikker over 200-kronersgrensen, får du en ekstra sur regning. Klær bestilt fra utlandet, som koster mer enn 200 kroner, må du betale moms og toll av.

STOR OVERSIKT: Britiske nettbutikker

Men vi blåser i utenlandske nettbutikker

Selv om enkelte lar seg friste av billig pund, velger de fleste å handle fra norske nettbutikker.

En undersøkelse utført av Norstats Netthandelstracker for Posten Norge viser at tre av fire nordmenn velger norske nettbutikker når de handler på nettet. Kanskje ikke så veldig overraskende, når du må betale moms på utenlansk netthandel på varer med prislapp på 200 kroner eller mer (bøker er ikke inkludert i 200-kronersgrensen).

- Hadde ikke denne grensen eksistert, hadde nok andelen som handler i utenlandske nettbutikker vært høyere, sier pressesjef Kjell S. Rakkenes i Posten.

Rakkenes tror likevel andelen som handler på nett fra utlandet vil øke innen kort tid.

- Undersøkelsene våre viser at 2008 var det definitive gjennombruddet for netthandel. Da vokste andelen som handler på nett fra 60 til 80 prosent. Jeg tror at når folk er blitt vant med å handle på nett, vil de føle seg tryggere med å handle også i utenlandske nettbutikker, sier Rakkenes til DinSide.

Forvirret av vanskelige toll- og momsregler?

Test DinSides importkalkulator!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer