Fra 1. juli:

Billigere brus og ferjeturer

Nye endringer.

BILLIGERE: Endringen innebærer at avgiften på en liter brus reduseres med 2,09 kroner når en tar hensyn til at det er 15 prosent moms på alkoholfrie drikkevarer. Foto: Terje Pedersen / NTB
BILLIGERE: Endringen innebærer at avgiften på en liter brus reduseres med 2,09 kroner når en tar hensyn til at det er 15 prosent moms på alkoholfrie drikkevarer. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferjeprisene kuttes, straffen for å dele krenkende bilder skjerpes og man kan bruke BSU-penger på oppussing. Her er noen av endringene som trer i kraft 1. juli:

Vi er halvveis i 2021, og med det trer en rekke nye vedtak i kraft. Her er en oversikt over noe av det som blir annerledes fra 1. juli:

* BSU-penger kan brukes til oppussing. Oppsparte midler på BSU-konto kan nå «benyttes til påkostninger og vedlikeholdsarbeid på egen bolig», har regjeringen bestemt i det reviderte nasjonalbudsjettet.

* Ferjeprisene kuttes med 25 prosent fra 1. juli. I utgangspunktet hadde regjeringen lagt opp til et kutt på 10 prosent, men Frp fikk økt kuttet til 25 prosent i forhandlingene om det reviderte budsjettet. Stortinget har vedtatt at prisene skal halveres på sikt.

* Avgift på alkoholfrie drikkevarer (sukkeravgiften) avvikles. Endringen innebærer at avgiften på en liter brus reduseres med 2,09 kroner når en tar hensyn til at det er 15 prosent moms på alkoholfrie drikkevarer.

Studielån og nakenbilder

* Fastrenten i Lånekassen stiger. Den flytende renten holder seg stabil, men de tre fastrentene i Lånekassen går opp fra 1. juli. Den flytende renten er fortsatt på et historisk lavt nivå på 1,421 prosent. Rentesatser fra 1. juli: 3 år: 1,795 prosent (opp med 0,039 prosentpoeng), 5 år: 2,149 prosent (opp med 0,079 prosentpoeng), 10 år: 2,609 prosent (opp med 0,098 prosentpoeng).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer