Billigere euro og pund

Kronen har endelig styrket seg mot andre valutaer.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig har den norske kronen styrket seg. Nå ligger både euroen og pundet på sitt laveste nivå på mange måneder.

Euroen koster nå 9,03 kroner, noe som er betydelig mindre enn for bare noen uker siden. Pundet er også på nær rekordlave nivåer. Ett pund koster nå bare 9,57 kroner.

Det betyr at du kan handle billigere på nettet, eller at turen din til et euro-land blir hyggeligere for lommeboken din, enn bare for kort tid tilbake.

Spar hundrevis av kroner på nettkupp i USA

Undervurdert krone

Det er ikke mange uker siden 1 euro kostet 10 kroner. Det at den har blitt billigere de siste dagene er en kombinasjon av at kronen er blitt sterkere, og at euroen har svekket seg.

Så mye sparer du

Billigere valutaer gjør at du kan finne noen kupp på nettet. Det er fortsatt januarsalg, og det ligger mange billige godbiter der ute og venter på deg.

Vi fant alle sesongene av den populære tv-serien 24 til 17,99 pund per stykk på Play.com. Holder pundkursen seg noen dager til betaler du drøyt 175 kroner for en sesong.

Til sammenlikning ville du måttet betale svært mye mer dersom du hadde kjøpt til tilsvarende pris for noen måneder siden. Da pundet nådde en topp i oktober i fjor (11,56 kr), ville et produkt til tilsvarende pris kostet deg 363 kroner, inkludert moms og postens fortollingsgebyr.


- Det fleste mener vel at kronen var undervurdert, og at euroen var overvurdert i forhold til de fundamentale økonomiske faktorene, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Han sier det ikke er unaturlig at euroen nå blir svakere.

- Eurokursen var veldig sterk mot slutten av forrige året, og situasjonen i europeisk økonomi har forverret seg i det siste, så dette er en naturlig svekkelse av kursen, sier Wilhelmsen.

Regn ut hvor mye netthandelen koster deg!

Sjekk DinSides importkalkulator

Fortsatt svak

Men selv om kronen er blitt sterkere de siste dagene, ligger den fortsatt på et ganske lavt nivå.

- Kronen er ikke sterk, men den er blitt mindre svak, sier Wilhelmsen.

Han understreker at det ikke er lenge siden kronen var mye sterkere enn den er i dag.

- Sammenliknet med noen måneder før finanskrisen startet, er nivået i dag rekordsvakt, sier Wilhelmsen.

Han har tidligere sagt at euroen normalt sett ligger på rundt 7 kroner, så selv om denne valutaen er svekket mot kronen de siste dagene, er den fortsatt dyrere enn normalt.

Sjekk dagens valutakurser her

Billigere euro i løpet av 2009

Wilhelmsen har tro på at kronen vil holde seg noenlunde stabil, og styrke seg mot enkelte valutaer.

- Vi tror at den norske kronen vil ligge på dagens nivå i løpet av 2009. Samtidig vil den fortsette å styrke seg mot euroen. Vi tror den vil komme et godt stykke ned på 8-tallet i løpet av året, sier Wilhelmsen.

Pundet, derimot, ligger på unormalt lavt nivå, og derfor tror ikke Wilhelmsen det vil svekkes i 2009.

- Vi tror heller at kronen vil svekkes mot pundet i løpet av året. Pundet har falt litt vel mye i forhold til hva som er berettiget, kanskje er den undervurdert akkurat nå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer