Endringene i merverdiavgiften er det eneste nye som skjer på avgiftsfronten fra nyttår. Første januar går den generelle momsen opp en prosent til 25 prosent, mens momsen på mat faktisk går ned en prosent - til 11 prosent. Og selv om verden stort sett er hard og kald, kan en faktisk tenke seg at dette vil kunne betyr lavere priser på mat.
I motsetning til skatteletter, som i liten grad kommer de som tjener minst til gode, betyr lavere priser på mat størst lettelser for gruppene som tjener minst. Dette skyldes at matvarer utgjør en større andel av husholdningsutgiftene for lavinntektsgrupper.
Sist vi opplevde at momssatsen på mat ble satt ned, var i juli 2001. Da ble satsen på matvarer redusert fra 23 til 12 prosent. Fra forskerhold ble det forventet at avgiftsreduksjonen skulle føre til en nedgang i prisene i underkant av 10 prosent. I tabellen nedenfor viser vi våre egne prismålinger fra en god stund før kjedene begynte eventuelle tilpasninger til den nye situasjonen, og vel tre år etter reformen.
Tendensen i matvarekurven vår bekreftes av Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks. I hele perioden på fire år - fra september 2000 til september 2004, har prisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer vært på 0,76 prosent, mens hele konsumprisindeksen har økt med 7 prosent.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger